ANNONS

Lasagne med salsiccia i gjutjärnspanna

/

Yay! Äntligen fredag! Monica är i Lissabon på ett stort reklamstyling jobb och i eftermiddag åker jag och familjen upp till Järvsö. Åh vad jag har längtat – för att ca 1 månad sedan köpte vi ÄNTLIGEN ett hus där!!! Det känns fortfarande helt overkligt och allt gick supersnabbt. Vi har ju letat och letat i nästan 10 år (!) och efter vi förlorade en budgivning i våras (fastän vi hade högsta budet…) så började vi tappa energi och inspiration på att leta vidare. Men så plötsligt dök en möjlighet upp på slutet av sommaren via vänner och inom några dagar, hade vi kommit överens med säljaren och köpt hus!  Det känns så otroligt fantastiskt och nu i helgen ska vi äntligen få åka upp och bo i huset första gången. Kika in på vår Instagram  under helgen – då jag kommer såklart lägga upp en del stories därifrån. 🙂

Och som sagt, nu är det fredag och snart helg. Härliga hösten gör sitt intåg (kanske lite väl för snabbt) och vad passar bättre än en favorit i repris – lasagne! Kan det verkligen finnas någon som inte gillar lasagne?  Vi fullkomligen ÄLSKAR lasagne. Det är inte mycket som slår hemgjord lasagne, som är riktig ”comfort food ” och passar både till vardag och till fest. Dessutom är vår lasagne extra god då vi använder den italienska färskkorven salsiccia i tomatsåsen och en massa mozzarella. Så mojsigt, så krämigt, så grymt gott! Tillsammans med ett glas Ripasso blir helgens middag garanterad en succé.

Godaste lasagne med salsiccia och körsbärstomater

Lasagne med salsiccia, mozzarella och körsbärstomater
ca 4 portioner

ca 10 lasagneplattor
ca 250 g salsiccia
1/2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
2 förpackningar krossade tomater á 400 g
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk strösocker
1 msk finhackad basilika
2 mozzarellaost á 150 g, riven
10 körsbärstomater
salt och svartpeppar

Béchamelsås
2 msk (30 g ) smör
3 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
salt och vitpeppar
riven muskotnöt

färsk basilika till garnering

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en gjutjärnspanna (ca 3 liter) eller ugnsform.

Snitta salsiccian på på längen, ta ut köttet och rulla det i köttbullar. Värm olivoljan i en stekpanna och stek salsiccian några minuter runtom. Tillsätt vitlök och försätt fräs i några minuter till. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano och socker och låt puttra i  10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i basilikan.

För att göra bechamelsåsen, smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet. Tillsätt  mjölken, lite i taget, under fortsatt vispning. Värm under omrörning tills den tjocknar. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Eventuellt späd ut med mer mjölk.

Börja med att bred ut ett lager salsiccia-tomatsås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite tomatsås. Häll över lite béchamelsås och strö över lite riven mozzarella. Upprepa med ytterligare ett lager plattor, salsiccia-tomatsås, béchamelsås och riven mozzarella. Avsluta med ett sista lager plattor, resten av tomatsåsen och lägg ut salsicca-bollarna jämt fördelat, resten av béchamelsåsen och riven mozzarella. Avsluta med körsbärstomaterna.

Grädda i ca 30 minuter. Låt lasagnen vila i ca 10 minuter innan servering. Garnera med färsk basilika.

Godaste lasagne recept med salsiccia

Godaste lasagne med salsiccia

1
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00