ANNONS

Godaste plommonpaj med knäckig kolatäcke och flingsalt

/

Ett av de mest besökta recepten på vår blogg är vår Smuldegspaj med plommon och kardemumma. Vilket vi kan förstå för den är vansinnigt god. Men vi tror banne oss att vi har lyckats få till en ännu godare plommonpaj – en med knäckig kolatäcke. Har ni hört så ljuvligt! Jag har dessvärre inte fått några plommon på mitt träd (planterade den för 3 år sedan och ännu inte fått ett endaste plommon…). Men jag har läst att om man planterar höstkrokusen Tidlösa under ett plommonträd så ökar skörden med frukt nästkommande år. Är det någon som har provat detta? Nåväl. Grannens plommon likaså min lokala Hemköps fungerar också alldeles utmärkt. Trevlig torsdag! /Monica

Plommon paj med knäckig kolatopping på ett träbord

Plommon paj med knäckig kolatopping på ett träbord

Plommonpaj med knäckig kolatäcke med flingsalt

ca 500 g plommon
1/2 – 1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Knäckig kolatäcke
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
150 g smör
2 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde

Flingsalt

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform. Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Blanda med socker och vaniljsocker. Fördela i pajformen.

Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt  i en skål. Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap och vispgrädde. Värm och rör om till tills sockret har lösts upp. Blanda ner i skålen med det torra ingredienserna. Häll över pajformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills täcket är gyllenbrunt. Strö över lite flingsalt.

Servera med t ex vaniljsås, grädde eller glass.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00