Halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling

Äras den som äras bör. Dessa galet goda ingefärsfrästa haricots vertsen och ostronskivlingarna åt vi första gången på restaurangen Berns Asiatiska i Stockholm. Vi tror inte att de blir alltför ledsna om vi ”lånar” receptet, eftersom det (som allt annat) även går att hitta på Google. Den krämiga sweet chilisåsen är däremot vår eget recept, som vi fullkomligt älskar. Förutom att den passar otroligt bra till den halstrade tonfisken, brukar vi servera den till ugnsbakad lax och rå salmalax. Så otroligt enkelt och så himla gott! Trevlig helg! Kram, Lisa & Monica

 

Halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling

Foto: Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts
och ostronskivling
ca 4 portioner

4 portioner jasminris
2 skivor färsk tonfisk
à ca 350 g
salt och peppar
ca 2 dl blandade svarta och vita sesamfrön

Ingefärsfrästa haricots verts med ostronskivling
100 g ostronskivling
ca 1 dl jordnötsolja
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
300 g färska haricots verts
1 msk finriven färsk
ingefära
1 msk ljus soja
salt och vitpeppar

Krämig sweetchilisås med lime och sesam
2 dl crème fraiche
ca 1 dl sweet chilisås
1 msk pressad limesaft
några droppar sesamolja
salt
ev. 1 msk hackad koriander

Rör ihop ingredienserna till sweet chilisåsen. Smaka av med salt.

Skär varje skiva tonfisk i två delar. Salta och peppra fisken och panera sedan bägge sidor med sesamfrön. Ställ åt sidan.

Strimla ostronskivlingen genom att dra den i ”remsor” längs lamellerna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Blanchera haricots vertsen i lättsaltat vatten i 1 minut. Spola dem i kallt vatten. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Laga resten av rätten medan riset kokar. Värm 3 msk olja i en stekpanna och stek ostronskivlingen i omgångar tills den blir krispig. Tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Låt svampen rinna av på hushållspapper. Häll bort överflödig olja från stekpannan och torka rent den med lite hushållspapper. Värm sedan 1 msk olja i pannan och fräs schalottenlöken i cirka 5 minuter på låg värme. Höj värmen och tillsätt haricots verts, vitlök och ingefära och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt ostronskivlingen och sojan och blanda snabbt. Salta och peppra och håll varmt.

Värm 2 msk olja i en stekpanna och halstra tonfisken hastigt på båda sidor. Tonfisken ska bara få en stekyta och fortfarande ha en rå insida. Servera fisken med haricots verts, jasminris och krämig sweet chilisås.

Recepetet kommer från vår kokbok ”Till bords!” där vi ger dryckestips till alla recept. 

Många tror felaktigt att den japanska drycken sake är ett risbrännvin. Då måste vi klargöra en gång för alla att sake bara innehåller något mer alkohol än vin, cirka 15 procent. Till denna Japaninspirerade rätt passar sake alldeles
utmärkt. Ett tips är dock att lägga några kronor extra på en bra sort. De billigaste på Systembolaget duger knappt till matlagning. Däremot finns det
ett flertal som är bra i beställningssortimentet. Det gröna teet genmaicha, som har smaksatts med rostat ris, är också gott till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..