ANNONS

Enkel och god hemgjord nyponsoppa

/

I höstas gjorde jag en stylingjobb (jag jobbar även som matstylist i reklamsammanhang) där kunden behövde bland annat färska nypon. Precis efter att jag hade beställt nypon från min grönsaksleverantör blev jag varse om att det finns ju faktiskt nyponbuskar typ ÖVERALLT – framförallt på allmänningar. Jag älskar allt som har med ”foraging” att göra – dvs att plocka det som är ätbart som växer vilt i naturen. Så nu har jag varit ute och plockat nypon. För det finns verkligen så mycket gott man kan göra med dem. Nämligen nyponte, -marmelad, -pickles, -ketchup, -saft och -gelé och sen förstås, sist men inte minst, nyponsoppa! Så idag delar vi med oss utav denna klassiker – som kanske många av oss är vana vid att laga från köpepulver. Men nu är det slut med det! För det är faktiskt busenkelt att göra hemgjord nyponsoppa. Man kan välja två vägar, den enkla där man använder färska nypon och den ännu enklare där man använder pulver på nyponskal (INTE nyponsoppapulver…).

/Monica
PS. Passa även på att göra hemgjorda mandelbiskvier.

Tallrik med hemgjord nyponsoppa och mandelbiskvier

Färska nypon på ett träbord

Tallrik med hemgjord nyponsoppa och mandelbiskvier

NYPONSOPPA
mängd: 7 – 10 dl
tid: ca 30 respektive 15 minuter

Med färska nypon
7 dl färska nypon
1 ½ liter vatten
1 – 1 ½ dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl + lite kallt vatten

Med nyponskalsmjöl
6 dl kallt vatten
½ dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
2 – 3 msk rårörsocker

Med färska nypon: Skölj nyponen och ta bort blomfästet. Lägg nypon och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills nyponen är mjuka, i cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och mixa nyponen med stavmixer. Sila ner massan i en ren kastrull genom en finmaskig sil ellersilduk. Tillsätt socker efter smak. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och vispa ner i soppan. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Soppan kan ätas varm eller kall.

Med nyponskalsmjöl: Häll vattnet i en kastrull. Blanda nyponskalsmjöl och potatismjöl. Vispa ner blandningen i vattnet. Värm soppan under omrörning tills första bubblan syns – ta då kastrullen från värmen. Tillsätt socker efter smak. Soppan kan ätas varm eller kall.

I kylen håller sig nyponsoppan i 4 – 5 dagar, i frysen i flera månader.

0
10

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00