ANNONS

Krämig örtpolenta med svampragú

/

Förlåt om det har varit lite tyst här på bloggen sen i söndags men vi har varit i Schweiz och jobbat. Trodde vi skulle hinna blogga lite därifrån – men vi har varit igång från kl 04 på morgonen till kl 11 på kvällen. Det var otroligt roligt och spännande och vi kommer berätta mer om det snart  – men först tänkte vi att ni behöver lite middagstips inför helgen. Så vad sägs om denna ljuvligt krämiga örtpolenta med svampragú.

Ett träbord med antika tallrikar med Örtpolenta med krämig svampragú

Foto: Helen Pe

Lisa och Monica plockar svamp i skogen

Foto: Helen Pe

Örtpolenta med krämig svampragú
ca 4 portioner

Svampragú
500 g svamp
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 litet äpple
1 msk smör

2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl färskost
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Örtpolenta
1 schalottenlök
1 msk olivolja
8 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
2 ½ dl polentagryn
ca 1 dl finhackad färsk timjan och bladpersilja
50 g parmesanost
Salt och peppar
lingon till garnering

Rengör och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och tärna äpplet.

Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. Rör om då och då. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och lök. Fräs i ca 10 minuter utan att löken tar färg. Tillsätt vinet och äpplet, och låt koka ihop i någon minut. Rör i vispgrädde, färskost och soja. Värm och smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka schalottenlök till örtpolentan. Fräs i olivolja i några minuter i en kastrull. Tillsätt hönsbuljong och vispgrädde. Koka upp och rör ner polentan. Låt sjuda i ca 15 minuter tills den tjocknar. Rör om då och då. Rör i örterna och parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera den krämiga polentan med svampragún. Garnera med färsk timjan och lingon.

0
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00