Visste ni att man kan faktiskt grilla pizza! Här bjuder vi på en ”pizza bianco”, dvs utan tomatsås, som istället toppas med ricotta och ugnsbakade tomater. Eftersom vi under sommaren grillar typ varje dag som vädret tillåter (och även övriga dagar), tycker vi det är kul att lägga på lite annorlunda rätter på grillen.

Foto: Ulrika Ekblom

Grillad pizza med ricotta och ugnsbakade körsbärstomater

Pizzadeg
¼ paket färsk jäst (12 ½ g)
1 ¼ dl vatten
1 krm salt

½ tsk strösocker
1 msk olivolja
3 – 3 ½ dl vetemjöl
2-3 msk polentaUgnsbakade körsbärstomater
ca 400 g körsbärstomater, gärna olika färger
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja

1 msk honung
en nypa chiliflakes

salt och pepparRicottaröra
250 g ricotta
ca 50 g riven parmesan
salt och pepparhackad
basilika till garnering

Värm ugnen till 100 grader. Lägg ut körsbärstomaterna på en plåt. Finhacka vitlöken och blanda med olja, honung och chiliflakes. Ringla oljan över tomaterna och blanda försiktigt. Strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 3 timmar.
Rör ihop ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
     Smula ner jästen till pizzadegen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt,37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig.Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olivolja. Blanda i nästan all vetemjöloch arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
Förbered grillen så att
den uppnår en temperatur på 225°-250°. Antingen använder man en baksten som läggs på gallret. Se till att den hinner blir ordentligt het. Man kan även grilla pizzadegen direkt på gallret. Se då till att gallret är rent. Flytta kolen i grillen så att de ligger runt kanterna,så att det blir indirekt värme. Kavla ut degen till en pizzabotten (inte för tunt) på ett mjölat bakbord. Strö ut polentan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg pizzabottnen på polentan så att den blir lätt panerad. Lägg den sedan, med polenta-sidan nedåt,på bakstenen eller direkt på gallret, sätt locket och grilla i några minuter tills den får färg men inte bränns. Vänd pådegen och grilla lite till. Ta av från grillen och låt svalna något. Bred på ricottaröran och lägg på körsbärstomaterna.  Garnera med basilika.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..