ANNONS

Grillspett med chimichurri

/

En anledning till att Argentina står högt upp på listan över länder som vi vill besöka är chimichurri (förutom landets fina kött förstås). Själva namnet chimichurri har gett upphov till många historier och teorier om varifrån det kommer. En sak dessa teorier har gemensamt är att ordet skulle vara en förvrängning av ett engelskt uttryck, till exempel ”give me curry” eller namnet Jimmy Curry. Men tro för guds skull inte att såsen har någon koppling till det milda engelska köket. Den är nämligen ett fyrverkeri av smaker av chili, vitlök, örter och vinäger. Här serverar vi den tillsammans med grillspett med biff och piementos de padrón.

Foto: Ulrika Ekblom

Grillspett med biff och piementos de padrón samt  chimichurri
12 spett

ca 600 g biff
ca 300 g (ca 36 stycken) piementos de padrón
olivolja
grillspett

Chimichurri
1 röd chili
4 vitlöksklyftor
ca 5 dl grovhackad bladpersilja
½ dl hackad färsk oregano
½ dl rödvinsvinäger
ca 2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Blötlägg grillspetten ifall de är i trä. Kärna ur chilin till chimichurrin och finhacka. Skala och finhacka vitlöken. Blanda chili, vitlök och örter med vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.

Skär biffen i mindre kuber, ca 2 x 2 cm. Trä upp köttet och piementos de padrón på grillspetten. Pensla på olivolja. Salta och peppra. Grilla spetten tills köttet är medium rare och piementon de padrón har fått färg. Vänd på spetten några gånger så att de blir jämt grillade. Lägg grillspetten på ett fat och bred på en del av chimichurrin. Servera resten bredvid.

0
8

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00