Jag (Monica) måste säga (med lite ödmjukhet) att denna är en av de godaste rätter jag någonsin har skapat – och en av de mest populära som vi har lagt upp här på bloggen. Så därför lägger jag upp den igen! Varje gång jag har serverat den till gäster har de blivit helt frälsta. Eftersom jag har gjort den ett antal gånger nu har jag börjat köra lite olika varianter på den. Grunden är dock alltid detsamma – grillad majs, brynt vitlökssmör och picklad chili. Sen varierar jag osten, t ex parmesan, feta eller chèvre samt örter som t ex koriander, persilja eller basilika.  Här ger jag receptet på den varianten med feta och koriander men tveka inte att prova någon av de andra alternativen. Eftersom det är sommar och jag grillar nästan varje dag har jag serverat den till allt från grillad kött till grillad kyckling och fisk. Använd gärna färska majskolvar med blasten kvar (finns inget godare än färsk majs…) . Men det går även bra med de förkokta och vakuumförpackade samt frysta.

Grillad majs med brynt vitlökssmör, feta och picklad chili

Grillad majs med brynt vitlökssmör, feta och picklad chili
Grillad majs med brynt vitlökssmör, feta och picklad chili
ca 6 portioner

Egentligen behövs det bara 1 chili till denna rätt men om du ändå ska pickla chili kan du passa på och lägga in flera samtidigt så att du har.  De är goda till alla möjliga rätter där du vill ha lite hetta! Till denna lag kan du använda 3 – 5 chili.

6 majskolvar (helst färska)
150 g smör
4-5 vitlöksklyftor, skalade
150 g feta, smulad
1 röd spansk peppar
1 näve hackad koriander till garnering

Picklad chili
3 – 5 chilifrukter  (röd spansk peppar)
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

För att göra den picklade chilin, skär chilin i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. När sockret har lösts upp, häll lagen över chilin. Låt svalna, och ställ sedan in i kylskåpet i ett par timmar.

Smält smöret i en kastrull. Krossa klyftorna lite försiktigt och lägg ner dem i smöret. Låt sjuda på låg värme tills bottensatsen börjar bli gyllenbrunt. Detta kan ta allt från 1 – 2 timmar. Var försiktigt så att det inte bränns.

Om blasten är kvar på majskolvarna blötlägg dem i ca 30 minuter.  Grilla majskolvarna med blasten på i cirka 10 minuter – vrid då och då så att de blir jämt grillade. Ta bort blasten – var försiktigt då de är heta. Lägg majskolvarna på grillen ännu en gång och grilla runtom i några minuter för att ge dem lite färg. Ställ en majskolv på en skärbärda (så att den står vertikalt) och skär av majskornen. (Det får gärna bli lite större ”sjok” av majskorn.) Se denna film som tipsar om hur man gör! (Det går även bra att istället för två skålar, som används i filmen, använda en hålform.) Om man inte kan eller vill grilla majskolvarna kan man också koka dem. Ta då bort blasten först och koka i dem i 5 minuter i saltat vatten.

Blanda den varma majsen med smöret – se till att få med den goda bottensatsen.  Vitlöken kan antingen blandas ner i majsen eller serveras vid sidan av. Blanda sedan ner ost och koriander. Lägg upp på ett fat och garnera med ytterligare koriander och den picklade chilin. Servera direkt! (Om majsen börjar att kallna kommer smöret att stelna!!)

Grillad majs med brynt vitlökssmör, feta och picklad chili
En liten tjej som gillar majs lika mycket som sin mamma!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..