ANNONS

Klappgröt, Trollgröt, Vispgröt…

/

Kärt barn har många namn. Och denna gröt är verkligen ett kärt barn – eller snarare kan man säga att vi har kära minnen från den sen när vi var barn. Vår mamma brukade vispa ihop denna gröt till oss när vi var sm, ofta på somrarna när vi hade tid och var på sommarlov. Och när vi säger ”vispa ihop” menar vi inte att hon i en nafs lagade till det utan att hon verkligen vispade. Och vispade. Och vispade. För det är just det ihärdiga vispandet som ger karaktär åt denna luftiga gröt – samt som har gett namnet (klapp, klapp vispljudet) åt den. Fastän den kallas för ”gröt” skulle vi nog vilja påstå att vår klappgröt ska avnjutas mer som dessert – eller mellanmål om man nu har en ”sweet tooth” som vi. Antingen kan man äta den på klassiskt vis med endast lite kall mjölk eller så garnerar man den lite fint med bär, frukt och ätbara blommor. Ett tips är att frysa in bären – då blir de väldigt fina och ”frostiga”.

Foto Ulrika Ekblom

Foto Ulrika Ekblom

Klappgröt
ca 4 portioner

2 1/2 dl outspädd saft av t ex hallon, jordgubbar, blåbär
5 dl vatten
1 dl mannagryn
bär och mjölk till servering

Koka upp saft, vatten och mannagryn i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa med elvisp till en lätt och luftig kräm. Servera med mjölk och eventuellt färska bär.

Recept och bild kommer från vår bok Sommarens söta.

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00