ANNONS

Grillad spetskål med chèvre, hasselnötter, kapris och brynt smör

/

Kål måste vara den mest underskattade råvaran någonsin. Den har kanske fått sitt dåliga rykte från att i åratal blivit ”abused” i den famösa pizzasalladen. Sen luktar den i försig inte så gott när den t ex kokas. Och vi kan väl hålla med om att magen och kål kanske inte alltid lirar så bra ihop. MEN det är fortfarande utan tvekan vår favoritgrönsak. Framförallt spetskålen med sina mjälla blad. Så den får bli huvudingrediensen i veckans vegorätt. Vill man ovillkorligen ha lite kött till så passar denna rätt även utmärkt som tillbehör.

spets4

spets2
Grillad spetskål med chèvre, hasselnötter, friterad kapris och brynt smör
ca 2 portioner

2 små spetskål
1 dl hasselnötskärnor
1 dl smulad chèvre

3 msk crème fraiche
3-4 msk kapris
ca 150 g smör
neutral olja till fritering
olivolja till pensling

salt och peppar

Halvera spetskålen och pensla med olivolja. Rosta hasselnötskärnor i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjar lossna. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalet. Blanda chèvre och crème fraiche.

För att fritera kaprisen, värm oljan till ca 180 grader. Fritera kaprisen tills den spricker upp som en blomma. Ta upp kaprisen med en hålslev och lägg på hushållspapper för att rinna av.

Smält smöret över medelhög värme tills att det börjar bli lite gyllenbrunt. Var försiktig så att det inte bränns!

Börja först med att grilla spetskålen över direktvärme tills att de har fått lite fina grillränder. Fortsätt grilla dem över indirekt värme tills de börjar att mjukna. Lägg upp kålen på ett fat. Klicka på chèvrekrämen och toppa sedan med hasselnötter och kapris. Salta och peppra. Ringla över det brynta smöret och servera direkt.

Tips! Det går även bra att grilla spetskålen i en grillpanna.

spets3

0
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00