ANNONS

Nudel- och bläckfisksallad med lime-, ingefära och jalapeñodressing

/

Visste du att bläckfiskar har tre hjärtan, att de kan äta upp sina egna tentakler när de blir uttråkade och att de klarar av att öppna barnsäkra medicinburkar? Och sen är de ju supersmarriga också förstås. Speciellt grillade med nudlar och
lime-, ingefära & jalapeñodressing.

Foto: Ulrika Ekblom

Nudel- och bläckfisksallad med  lime-, ingefära & jalapeñodressing
ca 4 portioner

ca 500 g bläckfisk
ca 3 dl mjölk
3 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från ½ citron
¼ tsk salt
⅓ rödlök
150 g tunna risnudlar
200 g salladskål
100 g sockerärtor
10 rädisor
blandade groddar och
skott, t.ex. böngroddar,
vattenkrasse,
ärtskott,
solrosskott

Dressing
1 jalapeño eller grön chili
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl pressad limesaft
½ dl flytande honung
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
½ dl färska korianderblad,
hårt packade
1 dl olivolja
salt och peppar

Rensa bläckfisktuben och dra bort brosket (om det inte redan är gjort).  Lägg ner bläckfisken i mjölken och låt dra i cirka 1 timme för att möra köttet. Ta upp bläckfisken ur mjölken och skölj den. Blanda bläckfisken med olja, citronsaft- och skal samt salt. Marinera i minst 1 timme.

Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg i kallt vatten.
Kärna ur jalapeñon till dressingen. Mixa den tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Strimla salladskålen tunt. Skär sockerärtorna i tunna strimlor och rädisorna i skivor. Sila bort vattnet från rödlöken.

Grilla bläckfisken runtom i ett par minuter i en het grillpanna. Skär bläckfisktuben i skivor.

Lägg upp salladskålen i skålar eller på ett stort serveringsfat. Fördela nudlar, lök, sockerärtor, rädisor och bläckfisk ovanpå. Ringla över dressingen och toppa med skott och groddar. Servera direkt.

Receptet kommer från vår bok
Till bords med systrarna Eisenman

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

1
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00