Idag delar vi med oss av kanske världens enklaste dessert – en ljuvlig god, krämig, söt och syrlig Lemon Posset. En ”posset” är en brittisk dessert som ursprungligen (på medeltiden) var en varm dryck på mjölk som koagulerades med vin eller öl och sedan kryddades. Vi vet, det låter inte så gott. Men den moderna desserten (som är vansinnigt god ) har samma princip – grädde som värms och sedan blandas med syra, dvs citron.  Grädden skär sig inte utan blir istället tjock och krämig när man låter den stå i kylskåpet i några timmar.

Lemon Posset med jordgubbar
ca 4 portioner

5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3/4 dl färskpressad citronsaft
rivet skal från 1 citron
1/2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl skivade jordgubbar

citronmeliss eller färsk mynta till garnering

Koka upp grädde och socker. Se upp så det inte bränns. Rör tills sockret har lösts upp. Tillsätt citronskal, saft och vaniljsocker och blanda. Häll upp i glas eller portionsformar och låt svalna. Ställ sedan i kylskåpet i ett par timmar tills krämen har blivit fast. Toppa med skivade jordgubbar eller annan frukt eller bär. Garnera med citronmeliss.

 

 

  1. Kan den stå längre i kylskåpet? Alltså kan man göra den dagen innan?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..