ANNONS

Limoncello- och vaniljsill samt krämig basilika- och vitlökssill

/

Trots att vårt jobb är att skapa nya och spännande recept så är vi rätt konservativa när det kommer till en rätt – nämligen sill. Varje jul, påsk och midsommar vill vår 80-åriga mamma hitta på en massa udda smaksättningar på sillen – och jag och Lisa blir som två trumpna tonåringar och vägrar smaka. Vi vill nämligen ha mormors inlagda sill och klassiska senapssill. Inget annat. MEN eftersom vårt yrke är som sagt att skapa nya recept så gjorde vi dessa två sillar, med inspiration från Italien, till ett midsommarjobb för tidningen Lantliv. Dra oss baklänges vad goda det blev.  Nuförtiden står alltid dessa två sillar – en spännande och fräsch sill med smak av vanilj och citronlikör samt en krämig sill med basilika och vitlök jämte mormors sill. Vilken är er favoritsill?

Limoncello- och vaniljsill samt krämig basilika och vitlökssill i glasburkar med midsommarblommor

Foto: photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Limoncello- och vaniljsill

2 burkar inläggningssill à 420 g
1 citron
1 vaniljstång
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
saft från 2 citroner
2 msk Limoncello

Skär sillen i sneda 2 cm breda bitar. Skär citronen i skivor. Varva citronskivorna och sillen i en burk (ca 1 liter) med lock. Snitta vaniljstången på längden och lägg ner den i burken. Koka upp ättiksprit, vatten, socker och citronsaft.  Låt lagen kallna. Blanda sedan i limoncello och slå den över sillen. Sätt lock på burken och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i minst 2 dygn.


Krämig b
asilika- och vitlökssill

Vi gör en mindre mängd av denna sill – eftersom den inte har samma hållbarhet som vanlig inlagd sill. Sillen bör ätas inom några dagar.

1 burk inläggningssill à 420 g
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
3 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
salt och peppar

Skär sillen sedan i sneda 2 cm breda bitar. Kör basilika, vitlök, crème fraiche och majonnäs i en matberedare eller med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Rör ihop med sillen. Lägg i en rengjord burk, ca 5 dl. Sätt på lock och ställ in i kylskåpet.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00