ANNONS

Grillad lammracks med svensk pesto, färsk potatis, sparris och brynt smör

/

Snart är det midsommar, en av våra största mathelger.  Vi längtar efter att plocka blommor och binda blomsterkransar, dansa runt midsommarstången, leka en massa roliga lekar och framförallt, äta mycket god mat! Och självklart vill vi dela med oss av flera schyssta recept på midsommarmat. Så håll koll på bloggen dagarna framöver då vi kommer att lägga upp några av våra midsommarfavoriter.

Dagens recept skapade vi i samband med ett tidningsreportage för tidningen Lantliv mat & vin tillsammans med duktiga fotografen Ulrika Ekblom – grillade lammracks toppade med en ”svensk” variant av den klassiska italienska peston.  Vi har bytt ut basilikan mot typiska svenska örter – dill, persilja och gräslök och parmesan byts ut mot Västerbottensost. Till lammet serverar vi färsk potatis, en självklarhet på midsommarbuffén, tillsammans med sparris, brynt smör och färsk persilja. Så himmelskt gott!! Alltså brynt smör. Hur gott är inte det? Så gott att man nästan skulle kunna ha det på allt!

 

Midsommar lammracks, potatisallad
Foto: Ulrika Ekblom

Grillad lammracks med svensk pesto, färskpotatis, grillad sparris, brynt smör och persilja
ca 6 portioner

ca 1,5 kg lammrack
olivolja
ca 1 kg färsk potatis
1 knippe grön sparris
75 g smör
ca ½ dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Svensk pesto
1 dl hackad dill
½ dl hackad bladpersilja
½ dl hackad gräslök
25 g babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g västerbottenost
1 dl rostade solroskärnor
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 1 liten citron
1 dl rapsolja
salt och svartpeppar

ca 1 kg färsk potatis
1 knippe grön sparris
75 g smör
ca ½ dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Börja med att göra iordning peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt

Förbered grillen. Putsa lammracks fria från fett och senor. Gnid in med olja, salt och peppar.  Linda in benknotorna med folie så att de inte bränns vid grillning.och peppar.

Rengör potatisen och koka i saltat vatten. Låt svalna något och skär sedan i bitar.

Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka. Skär i mindre bitar.

Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret brynts jämnt. När smöret blir ljusbrunt och man känner en nötaktig doft, ta bort kastrullen från värmen och häll upp det i en skål eller kanna. (Om det ligger kvar i kastrullen kommer det försätta brynas och kanske brännas.)

Rör ihop potatis, sparris, persilja och nästan all brynt smör. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt mer brynt smör efter smak.

Börja med att grilla köttet på hög värme, dvs på direktvärme, i några minuter på båda sidorna. Flytta sedan köttet till sidan där temperaturen är lite lägre, dvs indirekt värme. Sätt på locket och fortsätt grilla tills köttet når en innertemperatur på ca 58-60 grader (rosa) upp till 70 grader (väl genomstekt).  Låt vila i några minuter. Bred på peston och skär sedan köttet i skivor mellan varje ben.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00