ANNONS

Sommardessert med mördeg, grädde och bär

/

Häromdagen skulle vi plåta några recept för bloggen. Ofta gör vi så att vi kollar vad vi har hemma – och sen försöker vi ta till vara på de ingredienser genom att hitta på några roliga recept. Bland annat hade vi en bit mördeg som låg och ”skräpade” i frysen. Då kom vi på att vi hade sett på Instagram att Siri Barje (Aka Olivhummer).

Sommardessert med mördeg, grädde och bär

sommardessert1

Sommardessert med mördeg, grädde och bär
Sommardessert med mördeg, grädde och bär
4 – 6 portioner

100 g smör, kylskåpskallt
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde
ev lite strösocker
ca 400 g blandade bär
rivet citron- och limeskal
citronmeliss eller mynta till garnering
ev tusensköna till garnering

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller för hand. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i ca 30 min.

Värm ugnen till 175 grader. Tryck eller kavla ut degen, knappt 1 cm tjockt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Det spelar ingen roll hur det ser ut – det ska ändå brytas sönder. Grädda i ugnen i 10 – 15 minuter eller tills mördegen är gyllenbrun. Låt kallna på ett galler. Bryt sönder i bitar.

Vispa grädden. Tillsätt lite socker om du vill ha den söt. Varva grädde, mördegsbitar och bär. Strö över rivet citron- och limeskal och garnera med citronmeliss, mynta och ev tusenskärnor eller andra ätbara blommor.

1
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00