Rabarber Coffee Cake

En av mina favorit mjuka kakor är amerikansk ”Coffee Cake”. Det är lätt att tro att det är kaffe i kakan – men kakan har fått sitt namn helt enkelt för att den ska ätas tillsammans med en god kopp kaffe. Den klassiska coffee cake är en sorts kompakt sockerkaka gjord på gräddfil där man lägger ett lager ”strössel” på smör, farinsocker, kanel och valnötter mitt i kakan och sedan strör över mer ”strössel” på toppen.  Så fantastiskt gott! Kakan kan dessutom varieras på många sätt. Valnötterna kan självklart bytas ut mot andra nötter som mandel, pekannöter eller hasselnötter. Eller som jag har gjort i det här receptet – med havregryn. Jag har även tagit vara på en av säsongens ljuvligheter från min trädgård- rabarbern – och tillsatt den i kakan. Syrligheten från rabarbern och sötman från ”strösslet” funkar riktigt bra ihop. Kanske en kaka ni ska baka till fika imorgon när vi firar nationaldagen?

 

Kram Lisa

 

Rhubarb Coffee Cake
125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
ca 5 dl rabarber, skuren i bitar

Havregrynsströssel
100 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 dl havregryn

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg och gräddfil. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Nyp ihop ingredienserna till en havregrynsströsslet.

Häll hälften av smeten i formen. Fördela rabarbern jämt över smeten. Strö över nästan  hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.

Grädda kakan i ca 1 timme (kan vara mer beroende på storlek på formen), eller till en provsticka är torr. Täck med folie mot slutet ifall den börjar få för mycket färg.

Låt kakan svalna i formen.

Njut av kakan tillsammans med en god kopp kaffe!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..