Krämig blomkålssoppa med timjan och chèvre

Vilka härliga dagar det har varit. Ni som följer oss på Instagram har kanske sett att vi har hängt tillsammans hemma hos Monica hela helgen. Det har varit riktigt mysigt. Kaos. Men mysigt. Som alltid när vi samlas med alla barnen. Nu har vi ännu en kort vecka framför oss. På tisdag ska vi fotografera för Allt om mat så det är mycket som ska förberedas inför det. Med tanke på alla dessa korta veckor samt att det snart är semester för många så tar vi en paus från veckomenyerna nu under sommaren. Dock tänkte vi fortsätta ett tag till med Veckans Vego – vilket idag är denna krämiga blomkålssoppa med chèvre.

Krämig blomkålssoppa med timjan och chèvre

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 1 1/4 kg blomkål
11 dl grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
1/2 tsk torkad timjan

1–2 dl crème fraîche
200 g chèvre
salt och peppar

olivolja av god kvalité
färsk timjan till garnering

.Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull. Skär blomkålen i bitar (spar några små buketter till garnering) och lägg ner i kastrullen. Tillsätt buljong och timjan och låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Under tiden, skär de små blomkålsbuketterna i tunna skivor. Stek i olivolja tills de börjar få lite färg. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i 4 portionsskålar. Lägg försiktigt blomkålsskivorna på toppen. Smula över chèvreosten, ringla över lite olivolja och garnera med timjan. Servera direkt.

Porslin från Mimou och servett från Himla.