Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull.
En krämig blomkålssoppa med timjan och chèvre som är perfekt för en lätt och smakrik måltid.
1.
Skala och hacka löken. Pressa vitlöken och fräs den tillsammans med löken i olivoljan i en kastrull.
2.
Skär blomkålen i bitar (spar några små buketter till garnering) och lägg ner i kastrullen. Tillsätt buljong och timjan och låt sjuda tills blomkålen är mjuk.
3.
Under tiden, skär de små blomkålsbuketterna i tunna skivor. Stek i olivolja tills de börjar få lite färg. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
4.
Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraîche.
5.
Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.
6.
Häll upp soppan i 4 portionsskålar. Lägg försiktigt blomkålsskivorna på toppen. Smula över chèvreosten, ringla över lite olivolja och garnera med timjan.
7.
Servera direkt.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 1 1/4 kg blomkål
11 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk torkad timjan
1–2 dl crème fraîche
200 g chèvre
salt
peppar
olivolja av god kvalité
färsk timjan