Lök- och potatisgalette med gruyère och timjan

En fransk galette kan vara allt från en våffelliknande kaka till en crêpe gjord på bovete eller en paj. Den här galetten på potatis, lök och gruyère med en frasig smördegsbotten kan serveras antingen som ett tillbehör eller som en lättare måltid tillsammans med en fräsch sallad. Tänk på att handtaget på stekpannan måste tåla värme eftersom galetten gräddas i pannan i ugnen. Servera gärna med en fräsch sallad.

Lök- och potatisgalette med gruyère och timjan i gjutjärnspanna

Foto: Ulrika Ekblomwww.ulrikaekblom.se

Lök- och potatisgalette med gruyère och timjan
ca 4 portioner

1–2 gula lökar
600 g fast potatis
150 g gruyère eller annan
vällagrad ost
10 timjankvistar
50 g smör
3 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
ca 150 g smördeg
extra timjankvistar
till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär löken i cirka 1 cm tjocka skivor. Skala potatisen och skär den i så tunna skivor som möjligt – gärna med mandolin. Riv osten. Plocka bladen från timjankvistarna.

Smält smöret tillsammans med 1 msk olja i en gjutjärnspanna. Lägg ner löken i ett lager. Fräs den på låg värme, utan att röra om, i cirka 15 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun på undersidan. Vänd inte på den och låt den ligga kvar i pannan.

Blanda potatisen med timjan, resten av oljan och salt och peppar. Täck löken med ett lager potatis. Varva sedan potatis och ost tills det är slut.

Kavla ut smördegen (om det är plattor) och lägg som ett lock över potatisen. Trimma degen runt kanten och skär slutligen några snitt i smördegen för att kunna släppa ut ångan. Ställ in hela pannan i mitten av ugnen och grädda i cirka 45 minuter eller tills smördegen börjar bli gyllenbrun. Ta ut och låt svalna något. Dra med en vass kniv runt kanten på pannan. Lägg en tallrik över pannan och vänd pannan försiktigt så att galetten stjälps upp på tallriken. Garnera med timjan och servera ljummen eller kall.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..