Sparris- och Västerbottensostpaj

Sparris- och Västerbottensostpaj. Vi vill gärna hävda att det är den perfekta pajen. Vansinnigt god, busenkel att göra och passar till alla möjliga tillfällen – vardag som helgmiddag eller varför inte som en enkel lunch eller en del av ett sommarbuffé. Just idag har vi den som vår köttfrimåndags-rätt!

 

Sparris- och Västerbottensostpaj ptt gammalt träbord
Sparris- och Västerbottensostpaj

Pajdeg
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
lite iskallt vatten
¼ tsk salt

Fyllning
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 nypa salt
1 knippe sparris
300 g riven Västerbottensost eller annan vällagrad ost som t ex prästost

Ta fram en pajform, 25 – 27 cm i diameter. Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen och täck en pajform alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.

Under tiden värm ugnen till 200 grader.

Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden, vispa äggen och blanda i mjölk, grädde och salt. Skär sparrisen i tunna skivor, spar topparna till garnering. Blanda ner sparrisen i fyllningen tillsammans med osten. Häll upp blandningen i pajskalet.  Garnera med sparristopparna. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter. Servera varm eller kall – gärna med sallad.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..