Inkokt lax med picklade grönsaker och dillsås

När vi flyttade till Sverige, bjöd vår mormor på den här inkokta laxen till vår välkomstmiddag. Året var 1982, det var en ljus och varm sommarkväll och vi satt på den inglasade verandan som doftade pelargoner, i hennes sommarstuga i Nor utanför Järvsö. Det som gör en måltid minnesvärd är ofta en kombination av maten, miljön, sällskapet och händelserna runt omkring den. Den här rätten lagar vi ofta och har även blivit våra barns favorit. Idag ringde vår mamma och frågade vad hon ska laga nästa vecka som välkomstmiddag när några släktingar kommer från USA på besök. Det självklara svaret blev den här rätten förstås. Vi tycker att den även passar som en Valborgsmiddag för att välkomna våren!

Inkokt lax med picklade grönsaker och dillsås

Foto: Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Inkokt lax med färsk potatis, picklade grönsaker och dillsås
ca 4 portioner

ca 800 g färskpotatis
salt och svartpeppar
dill och citronskivor till garnering

Inkokt lax
ca 800 g laxfilé utan skinn
1 1/2 liter vatten
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk salt
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
5 dillkvistar

Picklade grönsaker
1/2 rödlök
2 morötter
150 g gurka
10 rädisor
150 g blomkål
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1/2 tsk gula senapsfrön
1/2tsk salt

Dillsås
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 msk skånsk senap
ca 1/2 dl hackad dill
salt och vitpeppar

Börja med de picklade grönsakerna genom att skala och skiva rödlök och morötter. Kärna ur och skiva gurkan. Skär rädisorna i klyftor och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka moroten i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt blomkålen koka med de sista 4 minuterna. Spola grönsakerna kalla.

Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrön och salt. Låt lagen kallna. Varva alla grönsaker i en burk eller bunke och håll på lagen. Låt dra i minst 3 timmar före servering.

Skär laxen i portionsstora skivor. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.

Rör ihop ingredienserna till dillsåsen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Skär i bitar och blanda försiktigt med de picklade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp laxen på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera med färsk dill och citronskivor. Servera med potatis, grönsaker och dillsås.

Recept kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..