ANNONS

Att upptäcka naturens skafferi

/

Jag (Monica) har alltid älskat att ta till vara på naturens skafferi. På hösten blir jag lätt besatt av att plocka svamp – går alltid ut på fredagar innan ”helgplockarna” har hunnit ut och jag avslöjer aldrig mina hemliga svampställen. Innan jag fick Eric var min kolonilott min ”bebis” och jag odlade allt från snittblommor till bär och grönsaker. Varje ledig stund jag hade åkte jag dit och jag fullkomligen njöt av att sitta i timmar och rensa ogräs.  När Eric sen kom var jag tvungen att säga upp den då tiden helt enkelt inte räckte till att sköta om den. Ni kan kanske förstå min lycka nu när vi har flyttat till hus och plötsligt har en egen trädgård. Det skadar inte heller att Tyresta nationalpark ligger typ 100 meter från huset. Nu när jag har kommit så mycket närmare naturen så har jag dessutom funnit en ny ”kärlek” och intresse – och det är att ta till vara på allt ätbärt som växer vilt (förutom svamp och bär förstås).

Förra våren gick jag på en kurs med Lisen Sundgren för att lära mig mer om ”naturens skafferi”. Vi fick känna på, lukta och smaka på en mängd olika växter och lära oss om hur man ska känna igen dem, vilka näringsrika egenskaper de besitter samt hur man tillagar dem på bästa sätt. Bland annat var det Myskmadra, Gatkamomill, Ängssyra, Vresros, Maskros och Ryssgubbe. Jag kände mig helt upprymd när jag åkte därifrån. Och det första jag gjorde när jag vaknade nästa morgon var att ge mig ut i trädgården för att se vad jag kunde hitta. Jag behövde inte ens lämna min tomtgräns innan jag hade hittat flera av de växter som jag hade lärt mig om dagen innan! Vilken lycka! Och nu är våren äntligen här igen och jag går runt i trädgården och letar små skott av b la nässlor, löktrav och kirskål. Och väntar ivrigt på de första späda granskotten.  Som ni förstår, kan ni se fram emot massor av härliga och goda ”ogräs-recept” här på bloggen framöver. Jag kan också varmt rekommendera att investera i någon av följande böcker:

Vildvuxet : mat och huskurer från naturen

Vildvuxet: mat och huskurer från naturen
av Lisen Sundgren och Nadia Nörbom

Vildplockat : ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

Vildplockat: ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen av Niki Sjölund

Vilda växter : till mat, krydda och bättre hälsa

Vilda växter : till mat, krydda och bättre hälsa
av Ingrid Holmberg, Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00