Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås

Glad påsk på er! Nu är jag hemma igen i Stockholm efter 3 helt magiska dagar i Järvsö. Det har verkligen varit helt fantastiskt. Eric lärde sig åka skidor – det tog bara ett par åk mellan Lisas ben i barnbacken och sen svishade han själv ner för de stora backarna. Jag åkte också skidor – för första gången på 22 år! Måste erkänna att jag inte har saknat skidåkningen under dessa år – men redan efter mitt första åk i tisdags så påmindes jag om hur himla härligt och roligt det är – trots träningsvärken idag… Hur som haver, så är Lisa och sin familj kvar i Järvsö och firar Påsk medan jag och familjen firar här i Stockholm. Dock ska jag iväg på ett hemligt ”äventyr” imorgon. Jag fyller nämligen 45 år och Henrik har tydligen ordnat en överraskning för mig. Den enda jag vet är att jag behöver ett ombyte och att barnen är utackorderade till farmor och farfar. Ska bli spännande att se vad han har styrt upp. Jag fortsätter iallafall att planera påskens måltider – och då kommer det bland annat att bli dessa ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås.
Glad påsk! /Monica

Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås till påskbuffén

Foto: Magnus Skoglöf

Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom
och hollandaisesås
6 portioner

Missta inte ”cocotte” för dess andra betydelse (glädjeflicka) då det i detta fall är en fransk liten portionsform. : )

6 ägg
65 g
färsk babyspenat
1 msk smör
ca 75 g kallrökt lax
ca 40 g stenbitsrom
1 dl hollandaisesås
salt och peppar
färsk dill till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Smörj 6 cocotteformar eller små ugnssäkra portionsformar.

Fräs spenat hastigt i smör. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenaten i botten på formarna. Knäck försiktigt ner ett ägg i varje form, med äggulan intakt. Lägg formarna i en stor ugnsform. Koka upp vatten och häll i den stora formen så att det når upp halvvägs på cocotteformarna. Ställ försiktigt in i ugnen och grädda i ca 10 minuter.

Skär under tiden laxen i strimlor.  Ta ut formarna från ugnen och fördela lax, stenbitsrom och hollandaisesås på äggen. Garnera med färsk dill.

De fina cocotteformarna i bilden är gjorda av keramikern Mia Blanche. Ett annat roligt sätt att tillaga detta recept är att använda en äggcoddler som i bilden nedan.

Coddler för ägg i pastellfärger

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..