Ugnsbakad lax med broccoli- och potatismos samt krämig örtsås

Ugnsbakad lax är en fiskrätt som går hem hos alla i våra familjer. Dessutom är den enkel och snabb att tillaga, och perfekt att göra till många. Till laxen serverar vi en supergod potatis- och broccolimos samt en krämig örtsås

.


Ugnsbakad lax med potatis- och broccolimos och örtsås

 4 portioner

ca 600 g laxsida med skinn
1 kg potatis (mjölig)
250 g broccoli
50 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl standardmjölk, varm
salt och vitpeppar
färska örter till garnering

Örtsås
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl hackad örter (dill, gräslök, persilja)
fint rivet skal från ½ citron
salt och vitpeppar

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg bakplåtpapper på en bakplåt eller i en ugnssäker form. Lägg i laxfilén med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och ugnsbaka i ca 20-25 minuter.Skala potatisen och lägg ner i kallt vatten i en kastrull. Salta rikligt. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Ansa och skär broccolin, även stjälken, i bitar. Lägg ner broccolin efter 5 minuter och fortsätt koka i 5-10 minuter till. Sila av vattnet och låt ånga av.

Lägg i smör och stöt med en potatispress. Vispa sedan i den varma mjölken till en fluffig mos. Vispa inte för mycket för då kan moset blir klistrigt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Garnera laxen med färsk öreter och servera laxen med potatis- och broccolimos och örtsåsen.

0
12

Veckomenyn

Veckans meny hittar vi inspiration från några av våra
favorit utländska matbloggar!

MÅNDAG


Tacos med sötpotatis, avokado & sötpotatis från

Love and Lemons

TISDAG


Laxburgare med vitkålssallad från

Pinch of Yum

ONSDAG

Spaghetti Carbonara med Chorizo från

Gimme Som Oven

TORSDAG


Marokanska lammköttbullar med blomkålscouscous från

Dishing up the Dirt

FREDAG


Thai fläskburgare med fräst bok choy från

Adventures in Cooking

0
1

Torsk och fänkålsgratäng med potatismos

Fiskgratäng är en klassiker som alltid går hem! Här har vi lagt till en extra god touch i form av fänkål.

Ulrika Ekblom

Torsk och fänkålsgratäng med potatismos

ca 4 portioner

4 torskryggfiléer à ca 250 g
ca ½ tsk salt
100 g fänkål
25 g smör
dill till garnering

Potatismos
800 g mjölig potatis
1 dl mjölk eller vispgrädde
50 g smör
salt och svartpeppar

Sås
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
½ fiskbuljongtärning
1- 2 msk pressad citronsaft
½ tsk rivet citronskal
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.

Salta torskfiléerna. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen genom en potatispress. Värm grädde och smör tills smöret har smält och häll ner i potatisen under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Blanda alla ingredienserna till såsen förutom dillen i en kastrull. Värm och rör om tills buljongtärningen har lösts upp. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.Fräs fänkålen i smör i en stekpanna i några minuter. Fördela fänkålen i ugnsformen.

Lägg ner torskfiléerna i mitten av formen. Klicka ut potatismoset runtom fisken. Häll till sist såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt och moset gyllenbrunt. Lägg på lite folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering. Garnera med lite dill.

0
11