ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ugnsbakad lax med broccoli- och potatismos samt krämig örtsås

/

Middag

,

Middagstips

,

Recept

,

Ugnsbakad lax är en fiskrätt som går hem hos alla i våra familjer. Dessutom är den enkel och snabb att tillaga, och perfekt att göra till många. Till laxen serverar vi en supergod potatis- och broccolimos samt en krämig örtsås

.


Ugnsbakad lax med potatis- och broccolimos och örtsås

 4 portioner

ca 600 g laxsida med skinn
1 kg potatis (mjölig)
250 g broccoli
50 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl standardmjölk, varm
salt och vitpeppar
färska örter till garnering

Örtsås
2 dl majonnäs
1 dl gräddfil
½ dl hackad örter (dill, gräslök, persilja)
fint rivet skal från ½ citron
salt och vitpeppar

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg bakplåtpapper på en bakplåt eller i en ugnssäker form. Lägg i laxfilén med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och ugnsbaka i ca 20-25 minuter.Skala potatisen och lägg ner i kallt vatten i en kastrull. Salta rikligt. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Ansa och skär broccolin, även stjälken, i bitar. Lägg ner broccolin efter 5 minuter och fortsätt koka i 5-10 minuter till. Sila av vattnet och låt ånga av.

Lägg i smör och stöt med en potatispress. Vispa sedan i den varma mjölken till en fluffig mos. Vispa inte för mycket för då kan moset blir klistrigt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Garnera laxen med färsk öreter och servera laxen med potatis- och broccolimos och örtsåsen.

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00