ANNONS

Pankopanerad skrei med avokadmajo, rostad paprikamajo och citronaïoli

/

Idag bjuder vi på en ”fish n´chips” inspirerad rätt där vi panerar bitar av skrei i pankoströbröd. Till det serverar vi tre olika sorters dip! Passa på nu att laga skrei då den finns endast under januari till april. Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst. Här kan ni läsa mer om skrei.

Pankopanerad skrei med avokadmajo, rostad paprikamajo och citronaïoli

Foto: Matilda Lindeblad

Pankopanerad skrei med avokadmajo,
rostad
paprikamajo och
citronaïoli
4 portioner

ca 600 g skrei eller torsk
2 dl vetemjöl
2 dl
pankoströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ca 75 g sallad av blandade sorter
neutral olja till stekning, t ex rapsolja eller
jordnötsolja

Skär fisken i avlånga bitar. Salta och peppra. Häll upp vetemjöl och panko i en varsin skål. Vispa ägget lätt i en tredje skål.  Blanda i salt och svartpeppar i mjölet. Börja med att doppa en bit fisk i mjöl, sedan i ägg och till sist i pankoströbrödet. Gör likadant med alla fiskbitar. Häll upp oljan i en stekpanna så att det fyller pannan ca 3 cm upp på kanten. Värm oljan. Stek fisken runtom i några minuter tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med blandsallad och en eller flera av dippsåserna.

Rostad paprikamajonnäs
(ca 2 dl)

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
ca 1 ½ dl neutral olja
100 g rostad paprika
salt

Rör ihop äggula, vitvinsvinäger och dijonsenap. Vispa i oljan under ständig vispning, först droppvis sedan i en tunn stråle. Purea den rostade paprikan och rör ner den i majonnäsen. Smaka av med salt.


Avokadomajonnäs
(ca 2 dl)

1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk dijonsenap
ca 1 ½ dl neutral olja
1 liten avokado
salt

Rör ihop äggula, vitvinsvinäger och dijonsenap. Vispa i oljan under ständig vispning, först droppvis sedan i en tunn stråle. Purea avokadon och rör ner den i majonnäsen. Smaka av med salt.

Citronaioli
(ca 2 dl)

1 äggula
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 1 ½ dl olivolja
skal från ½ citron
1 msk färskpressad saft

Rör ihop äggula, vitvinsvinäger och dijonsenap. Vispa i oljan under ständig vispning, först droppvis sedan i en tunn stråle. Rör sedan ner citronsaft och skal. Smaka av med salt.

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00