ANNONS

Gravade äggulor

/

Vill man ha en liten kick av umami eller ge fyllighet och djup till en rätt kan man riva över lite gravad äggula. Somliga tycker att smaken kan liknas vid parmesanost. Riv dem över till exempel pasta, risotto eller soppa – eller vad som helst där du vill ha lite mer sälta.

Äggulor som gravas i salt och socker

Foto: Helen Pe

Gravade äggulor

4 dl jodfritt salt
3 dl strösocker
4 äggulor

Blanda salt och socker. Fördela hälften av blandningen i botten på en liten ugnsform. Gör fyra gropar med baksidan av en sked. Lägg försiktigt en äggula i varje grop utan att de går sönder. Strö över resten av salt- och sockerblandningen. Täck löst med plastfolie och låt stå i kylen från 4 dygn upp till 1 vecka. Ta försiktigt upp äggulorna och borsta bort saltet. Skölj äggulorna i kallt vatten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem sedan i ugnen på 50 grader över natten eller tills de är genomtorra. Förvara äggulorna i en lufttät behållare.

Tips! Prova att skölja äggulorna i äppelcidervinäger efter att de har sköljts i vatten. Det ger dem ytterligare en smaknivå.

Receptet kommer från vår bok Från Grunden med systrarna Eisenman

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00