ANNONS

Falafel bowl med edamamebönor, vitlökssås och rostat pitabröd

/

Vi har sagt det förut men vi älskar falafel. Det är så himla gott och passar perfekt att servera på många olika sätt. Dessutom är det inte så himla svårt att göra falafel själv – se vårt recept här! Det viktigast när man gör falafel är att använda blötlagda kikärtor och inte kokade. Det funkar nämligen inte att göra falafel på kokta kikärtor. Men har man inte tid eller lust så finns ett stort utbud av färdig falafel i matbutikerna nuförtiden; allt ifrån frysta, till färska och som mix. Vi brukar ofta ha falafel i frysen och tycker att det är perfekt ”snabbmat” att plocka fram när tiden och idéerna tryter.

Falafel bowl med rostat pitabröd

Falafel bowl med rostat pitabröd

Falafel bowl med edamamebönor, vitlökssås och rostat pitabröd
ca 4 portioner

2-3 morötter
2 rödbetor
ca 200 g edamamebönor (förvällda)
ca 100 g blandsallad
12-16 falafel (beroende på storlek)
koriander och rostade sesamfrön till garnering

Vitlökssås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonäs
1 vitlöksklyfta, pressad
1 1/2 tsk strösocker
salt och svartpeppar

Rostat pitabröd med sesamfrön
4 pitabröd
2 -3 msk smält smör
2-3 msk sesamfrön, svarta och vita
flingsalt

Börja med att göra vitlökssåsen genom att blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Skala och riv morötterna och rödbetorna grovt, alternativt kör de i en spiralizer/grönsakssvarv. Lägg sallad, morötter, rödbetor och edamamebönor i en skål.  Gör iordning falafeln. Ifall ni använder färdig falafel, stek tills de blir gyllenbruna och genomvarma. Värm ugnen till 200 grader. Skär pitabrödet i trekanter och lägg på en ugnsplåt. Pensla på smör och strö över sesamfröna och salt. Rosta i ugnen i ca 5 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt.

Lägg falfafeln på salladen, garnera med koriander och sesamfrön. Servera direkt med vitlökssås och rostat pitabröd.

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00