ANNONS

Ostron med olika såser

/

Världen är mitt ostron, som jag med svärd ska öppna. Antingen hatar man ostron eller så älskar man det. Jag (Monica) lutar mot det sistnämnda. Dock har det inte alltid varit så. Ostron är något av en ”acquired taste” och många jämför smaken med att få en havs-kallsup. Under de åren jag bodde i Paris och under de många utflykterna till Bretagne-kusten så lärde jag mig att tycka om denna speciella mollusk. Men jag kan fortfarande nog tycka att det smakar onekligen godare om man äter det nere i hamnen i Saint-Malo än om man äter det hemma vid köksbordet i Haninge..

Det sägs att för länge länge sedan var det en gammal man som plockade upp ett gäspande ostron i tron att det var en sten och fastnade med fingret när ostronet stängde gapet. När han lyckades få loss fingret och stoppade detta i munnen för att lindra smärtan kände han ostronets goda smak.  Et voila! Ostronet blev en delikatess! Ostron har som sagt en väldigt utpräglad smak av hav. De får sin smak från vattnet de växer i och beroende på sammansättningen av detta får ostronen många olika smaknyanser – salt, sött, jordigt och t o m melon. Den franska poeten Léon-Paul Fargue beskrev känslan av att äta ostron som att “kyssa havet på läpparna”. Vissa påstår att ostron är en afrodisiak men detta beror nog snarare på ostronköttets utseende snarare än att det är baserat på vetenskapligt bevis.  Ostron har även den speciella egenskapen att de byter kön under sin livstid. Somliga hävdar att detta låter ostronätaren uppleva, både den maskulina och feminina sidan av kärleken. Casanova hade tydligen som vana att påbörja en måltid med blygsamma tolvdussin ostron för att stärka sig inför kvällens ”aktiviteter”.

Jag minns en nyår som jag spenderade med några franska vänner nere i Marseille. Vi skulle köpa ostron till kvällen nyårssupé och Laurent frågade mig hur många jag ville ha. Tja, 5 – 6 stycken sa jag. ”Eh bien, 6 douzaine” svarade han. Han trodde alltså att jag ville ha 6 dussin ostron. Det är liksom otänkbart för en fransman att man äter endast 6 ynka ostron… Nåväl, passa på nu att äta ostron nu när de är som godast. De smakar nämligen bäst under de månader som innehåller ”r” – dvs september – april. Även om de går förstås att äta året om är de som godast när det är kallt i vattnet. Och glöm inte heller att vi har det fantastisk goda ostronet Ostrea Edulis här i Sverige på Västkusten!

/Monica

Ostron med olika såser

Foto: Roland Persson

OSTRON

Använd en ostronkniv eller en kniv med kort och spetsigt blad. Ta ett stadigt grepp med en kökshandduk om ostronet, med den platta sidan upp. Tryck in kniven vid muskelfästet – arbeta från dig själv – och vrid kniven tills locket bryts upp. För sedan kniven längs skalets öppning för att skära av muskelfästet. Var försiktig, det är lätt att skära sig på det vassa skalet. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut. Servera ostronet på en bädd av is med en eller flera såser. OBS! Ostron ska öppnas försiktigt. Det sägs att den vanligaste skadan på akutmottagningarna i Frankrike är de som kommer in med skärsår på händerna efter att ha öppnat
ostron!

Följande såser räcker till ca 12 ostron.

Mignonette
1 dl rödvinsvinäger
1 schalottenlök, finhackad
salt och svartpeppar
citronklyftor

Rör ihop vinäger och lök och smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.

Chili- & sesamsås
½ dl sweet chilisås
2 tsk sesamolja
1 msk färskpressad limesaft
1 tsk vatten

Rör ihop alla ingredienser.


Ingefärssås

3 msk risvinäger
2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk finhackad salladslök
2 tsk ljus kinesisk soja

Rör ihop alla ingredienser.

Dragon- & senapssås
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
½ msk grov senap
1 msk hackad dragon
salt och peppar

Blanda majonnäs, senap och dragon. Smaka av med salt och peppar.

Citrongranité
3 dl färskpressad citronsaft
1 dl rödvinsvinäger

Blanda citronsaft och vinäger och frys in. Skrapa på granitén med en gaffel när den är genomfryst. Lägg upp den på ostronen och servera direkt.

Kika också gärna på vårt recept på cajun-friterade ostron. Där hittar du också ytterligare några goda såser som passar perfekt till råa ostron.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00