Räkor med dipsåser

Vi firar första dagen av sportlovet med räkor och dipsås. Vi vet, det känns kanske lite 80-tal. Men ni måste ändå erkänna att det är vansinnigt gott! Framförallt när man serverar räkorna med flera olika smarriga dipsåser (vår favorit är cocktailsås…).  Minimal ansträngning för maximal njutning. Duka också gärna fram ett gott bröd och några smakrika ostar.

Räkor med med olika dipsåser på ett marmorbord

Foto: Roland Persson


RÄKOR MED DIPSÅS

Majonnäs
ca 2 dl

1 äggula, rumsvarmt
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
2 krm salt
1/2 krm nymalen vitpeppar
1 1/2 dl neutral rapsolja eller hälften rapsolja
och hälften olivolja

Blanda äggula, vinäger, senap och salt och peppar i en skål. Vispa i oljan under ständig vispning för hand, med elvisp eller med stavmixer, först droppvis och sedan i en fin stråle.

Tips! Majonnäs kan skära sig om man tillsätter oljan för snabbt eller om ingredienserna inte har samma temperatur. För att rädda majonnäsen kan man då börja om med 1 äggula och 1 tsk senap i en skål och sedan sakta och under ständig vispning droppa ner majonäsen som skurit sig.


Aioli
Rör ner 1 pressad vitlöksklyfta i majonnäsen.


Dill – & citronaioli
ca 3 dl

3 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk hackad dill
1 msk färskpressad citronsaft
1/2 citron, finrivet skal
salt och citronpeppar

Blanda majonnäs, vitlök, dill, citronsaft och skal. Smaka av med salt och citronpeppar.


Rhode island

ca 3 dl

1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
2–3 msk ketchup
1 msk hackad persilja
1 msk bostongurka
salt och peppar

Rör ihop majonnäs, créme fraiche, ketchup, persilja och gurka. Smaka av med salt och peppar.


Tartarsås
ca 3 dl

2 dl majonnäs
3 msk bostongurka
1 msk färskpressad citronsaft
1 1/2 tsk dijonsenap
2 tsk hackad persilja
salt och peppar

Blanda majonnäs, bostongurka, citronsaft, senap och persilja. Smaka av med salt och peppar.


Cocktailsås
ca 3 dl

2 dl ketchup
3 msk riven pepparrot
2 msk färskpressad citronsaft
3–4 droppar tabasco
salt och peppar

Blanda ketchup, pepparrot, citronsaft och tabasco. Smaka av med salt och peppar.

Ingefärs – & limesås
ca 3 dl

3 dl naturell yoghurt
1 msk honung
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk färskpressad limesaft

Blanda alla ingredienser.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..