ANNONS

Halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling samt krämig sweet chilisås

/

Fredag och snart helg! Idag tipsar vi om en av våra favoriträtter ur vår bok ”Till Bords med systrarna Eisenman” – halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling. Vi glömmer aldrig när vi åt dessa goda gröna bönor med krispigt karamelliserad ostronskivling första gången på en restaurang i Stockholm. En riktig smakupplevelse som vi är så nöjda över att vi lyckades återskapa utan att få receptet! Otroligt gott tillsammans med sesampanerade tonfisk – en perfekt helgmiddag!

Ha en riktigt skön helg.
Kram, Lisa & Monica

Halstrad tonfisk

Foto Ulrika Ekblom

Halstrad tonfisk med ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling samt krämig sweet chilisås
4 portioner

4 portioner jasminris
2 skivor färsk tonfisk
à ca 350 g
salt och peppar
ca 2 dl blandade svarta
och vita sesamfrön

Ingefärsfrästa haricots verts och ostronskivling
100 g ostronskivling
ca 1 dl jordnötsolja
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
300 g färska haricots verts
1 msk finriven färsk
ingefära
1 msk ljus soja
salt och vitpeppar

Krämig sweet chilisås
2 dl crème fraiche
ca 1 dl sweet chilisås
1 msk pressad limesaft
några droppar sesamolja
salt
ev. 1 msk hackad koriander

Rör ihop ingredienserna till sweet chilisåsen. Smaka av med salt.

Skär varje skiva tonfisk i två delar. Salta och peppra fisken och paneracsedan bägge sidor med sesamfrön. Ställ åt sidan.

Strimla ostronskivlingen genom att dra den i ”remsor” längs lamellerna. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanchera haricots vertsen i lättsaltat vatten i 1 minut. Spola dem i kallt vatten.

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Laga resten av rätten medan riset kokar.

Värm 3 msk olja i en stekpanna och stek ostronskivlingen i omgångar tills den blir krispig. Tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Låt svampen rinna av på hushållspapper. Häll bort överflödig olja från stekpannan och torka rent den med lite hushållspapper. Värm sedan 1 msk olja i pannan och fräs schalottenlöken i cirka 5 minuter på låg värme. Höj värmen och tillsätt haricots verts, vitlök och ingefära och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt ostronskivlingen och sojan och blanda snabbt. Salta och peppra och håll varmt.

Värm 2 msk olja i en stekpanna och halstra tonfisken hastigt på båda sidor. Tonfisken ska bara få en stekyta och fortfarande ha en rå insida.

Servera fisken med haricots verts, jasminris och krämig sweet chilisås.

Drycketips
Många tror felaktigt att den japanska drycken sake är ett risbrännvin. Då måste vi klargöra en gång för alla att sake bara innehåller något mer alkohol än vin, cirka 15 procent. Till denna Japaninspirerade rätt passar sake alldeles utmärkt. Ett tips är dock att lägga några kronor extra på en bra sort. De billigaste på Systembolaget duger knappt till matlagning. Däremot finns det ett flertal som är bra i beställningssortimentet. Det gröna teet genmaicha, som har smaksatts med rostat ris, är också gott till.

RECEPTET KOMMER FRÅN VÅR BOK TILL BORDS MED SYSTRARNA EISENMAN

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00