ANNONS

Pomelosallad med kokos, lime och jordnötter

/

Citrussäsongen är här. Och en av våra favorit citrusfrukter är utan tvekan det något okända Pomelon. Pomelo är en stor citrusfrukt, 20–25 cm i diameter, med tjockt skal. Den påminner om grapefrukt men är inte lika besk i smaken. Eftersom fruktköttet är lite torrare än grapefruktens är det enklare att pilla ut det i små strimlor ur klyftorna. Det går bra att ersätta pomelon med grapefrukt, men då skär man ut hela klyftor av fruktköttet istället.

Pomelo

pomelosallad
Foto Jonny Lindh


Pomelosallad med kokos, lime och jordnötter

ca 4 portioner

1 pomelo eller 3 grapefrukter
½ dl kokosflingor
1 röd chili
1 msk farinsocker
2 msk färskpressad limesaft (ca 1 lime)
4 msk fisksås
½ dl jordnötter
½ kruka mynta
½ kruka koriander
½ dl rostad lök

Skala pomelon och ta bort alla hinnor. Pilla ut fruktköttet i små strimlor.

Rosta kokosflingorna på medelvärme i en torr stekpanna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda den med pomelo, socker, limesaft, fisksås och kokos. Smaka av. Tillsätt eventuellt mer fisksås, socker
och limesaft efter smak.

Finhacka jordnötterna och de färska kryddorna. Strö dem över pomelosalladen tillsammans med löken.

Tips! Det går bra att förbereda salladen några timmar i förväg, men vänta med att strö över jordnötterna och löken till strax före servering.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00