Potatis- och purjosoppa med limeblad

Måndag! Vi älskar faktiskt måndagar. En hel vecka att uträtta allt man inte hann göra klart veckan innan. Fast iförsig gäller det inte just denna vecka – för denna vecka har vi ett jätteroligt samarbete på gång – och ska plåta hela tisdag och onsdag. Det är alltid roligt att börja det nya året med ett sådant jobb! Vilket vi kommer berätta mer om snart. Men nu till veckans vego – vi är nog inte ensamma om att ha som mål att under 2019 äta mindre kött – och mera grönt. Så idag bjuder vi på en krämig potatis-  och purjolöksoppa med smak av limeblad.

 

Potatis- och purjosoppa med limeblad

Potatis- och purjosoppa med
limeblad

Limeblad hittar man i asiatiska butiker och i välsorterade mataffärer.  Det går bra att använda frysta – dock kan man strunta i de som är torkade då de smakar ingenting….

4 portioner

ca 500 g potatis
2 purjolökar
2 msk smör
1 1/4 liter grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
3–4 limeblad
ca 1 dl crème fraîche
salt och peppar

Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och skiva purjolöken.

Stek purjolöken och potatisen i smör i en kastrull i några minuter över låg värme. Tillsätt buljong och limeblad och låt puttra i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Ta bort limebladen och kör soppan i matberedare eller använd stavmixer – men den ska inte vara helt slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Låt koka upp. Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Tips! För en ännu mer asiatisk touch, byt ut crème fraîche mot kokosmjölk.

.

LOADING..