ANNONS

Sloppy Joes

/

Vi svenskar äter mycket köttfärs i alla dess former – köttfärssås, tacos, köttbullar, hamburgare  – ja, listan är lång. Men visst behöver man ofta lite inspiration för att förnya sina gamla favoriter. Eftersom vi svenskar ofta är oerhört snabba med att anamma amerikanska mattrender är vi högst förvånade över att Sloppy Joes ännu är ett relativt okänt fenomen i Sverige. Glöm inte var du läste det först – snart är Sloppy Joe hetare än både pulled pork och grönkålschips någonsin var!

Köttfärssås i hamburgarbröd

Foto: Roland Persson

SLOPPY JOES
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
½ röd paprika
1 stjälk bladselleri
ca 2 msk olivolja
800 g nötfärs
800 g krossade tomater
½ dl ketchup
3 msk tomatpuré
2 msk worcestershiresås
1 msk rödvinsvinäger
3 msk farinsocker
2 tsk Colman’s senapspulver
1 tsk chilipulver
salt och svartpeppar

Skala och finhacka lök, vitlök och morot till köttfärsröran. Kärna ur paprikan och finhacka den och sellerin. Använd gärna matberedare. Fräs löken och grönsakerna i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt köttet och fräs tills det har fått färg. Rör ner allt utom salt och peppar och låt såsen småputtra utan lock i cirka 40 minuter eller tills den har tjocknat. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Dela hamburgerbröden och stek dem i lite smör i en panna. Fördela köttfärsröran på brödens underdel. Lägg en skiva ost ovanpå och lägg på överdelen. Servera direkt.


HAMBURGERBRÖD
(8–10 stycken)


½ paket jäst (25 g)

2 ½ dl mjölk
1 ägg
½ dl olja
2 msk honung
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
50 g smält smör eller 1 ägg + 1 msk vatten sesamfrön eller vallmofrön
25 g smör till stekning
8 skivor ost, t.ex. cheddar

Smula ner jästen till hamburgerbröden i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölken i bunken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg, olja, honung och salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, i cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 8–10 bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 40 minuter. Platta till bullarna lite försiktigt efter halva tiden.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla bröden antingen med smält smör eller med ägg blandat med vatten. Strö eventuellt sesam- eller vallmofrön över bröden som har penslats med ägg. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna. Pensla de bröd som är penslade med smör med ytterligare lite smör. Låt bröden svalna på galler.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00