ANNONS

Det heter grönkål och INTE kale…

/

Vi förstår inte varför många svenskar insisterar på att kalla grönkål för ”kale”. Ja, det heter så på engelska men på svenska heter det grönkål. Vi var på en restaurang häromdagen där hela menyn var på svenska förutom just ”kale salad”. Var så sugen att fråga varför de inte helt enkelt skrev grönkålssallad men ville inte vara dryg…

Så. Nu har vi ventilerat det.

Här kommer ett recept på kale chips. Skämta bara, det heter förstås grönkålschips. Det är superenkelt och supernyttigt. Funkar utmärkt att bara smaksätta med lite salt men vill man festa till det så prova några av de smaksättningar vi föreslår här.

Ännu festligare blir det om man kan hitta purpurkål. Smakar som grönkål men har en fin lila färg.

SONY DSC

Före

SONY DSC

Efter

GRÖNKÅLSCHIPS
grönkål
olivolja
salt

Värm ugnen till 150 grader.  Ta bort de grova stjälkarna på kålen. Blanda med lite olivolja och salt. Lägg ut på en plåt (inte för mycket – gör hellre flera omgångar). Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills kålen börjar krispa till sig. Rör om några gånger så att det rostas jämt. Eventuell ytterligare smaksättning tillsätts när det återstår ca 5 minuter i ugnen.


Förslag på smaksättningar:

Sesamfrön och sesamolja

Soja och wasabi

Parmesan och citronskal

Parmesan och vitlök

Limeskal och chiliflakes

Rökt paprikapulver

Havssalt och vinäger

.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00