Chili- och vitlöksgratinerad hummer med kanderad citron och parmesan

Hej och hå! Nu får det vara slut på vilan – och vårt frånvaro här på bloggen. Vi är så peppade! Julen är knappt över och vi börjar redan tänka på vad vi ska laga för härlig middag på nyårsafton! Är det bara vi som tänker på mat typ nästan hela tiden? 🙂 Vi kommer självklart dela med oss av en massa tips på festliga rätter att bjuda på årets sista dag. Först ut är denna gratinerade hummer som passar som en förrätt alternativt lättare varmrätt.

Chili- och vitlöksgratinerad hummer och sallad med kanderade citronskal och parmesan

Foto: Helen Pe

Chili- och vitlöksgratinerad hummer och sallad med kanderade citronskal och parmesan
4 portioner

Spar gärna sirapen som blir över från de kanderade citronskalen och använd som smaksättning på t ex desserter.

2 kokta humrar
100 g smör, rumsvarmt
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk hackad bladpersilja
2 tsk urkärnad finhackad röd chili

ca 175 g blandsallad, gärna av de bittrare sorterna som t ex frisé, rosso, rucola
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
50 g hyvlad parmesanost
flingsalt
och nymalen svartpeppar

Kanderade citronskal
1 citron
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk ljus sirap

Börja med att göra kanderad citronskal. Tvätta citronen noggrant. Skär av skalet i långa tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den beska vita delen. Skär sedan remsorna i långa smala strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen, låt koka upp och sedan sjuda i 5 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa tre gånger. Koka socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag på låg värme. Tillsätt skalen och låt koka, fortfarande på låg värme, i cirka 15 minuter eller tills lagen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Ta upp citronskalen ur lagen.

Sätt ugnen på grill, 250 grader. Dela hummern genom att placera kniven bakom huvudet och skär kroppen ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet. Ta bort tarmen och magsäcken. Rör ihop smöret med vitlök, persilja och chili. Tillsätt några nypor salt och svartpeppar.Fördela smöret på köttsidan av humrarna. Lägg i en ugnsfast form.

Rör ihop olivolja och rödvinsvinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda vinägretten med salladen, parmesanosten och citronskalen.

Gratinera humrarna i övre delen av ugnen tills den börja få färg, ca 5 minuter. Servera varma tillsammans med salladen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..