ANNONS

Steak frites med tomat- och rödlökssallad

/

Det är torsdag och vi har redan börjat att planera inför helgens måltider. Vad sägs om t ex en franskinspirerad fredagsmiddag? Steak frites med tomat- & rödlökssallad och hemslagen bea är aldrig fel! Jag hade gärna sagt att detta är inspiration från de tre åren jag  bodde i Paris. Men jag var ju en fattig konstnärsstudent och levde på nudlar som kostade 3:- per förpackning och sådana dära chokladmousse med grädde som kostade 1:- styck. Det är ett under att jag inte fick skörbjugg eller någon annan form av näringsbrist.

Hur som haver. Varken jag eller Lisa äter så jättemycket kött till vardags – men när vi väl gör det så ser vi till att köpa svenskt kött av bra kvalité. Monica brukar handla hos Lulles i Söderhallarna och Lisa hos Håkan Kött och Delikatess i Sollentuna.

Pssst…. Vad det gäller pommes frites så är det ärligt talat rätt jobbigt att göra egen pommes frites. Vi lovar att inte skvallra om du köper fryst pommes.

Have a great torsdag hörrni! /Monica

Steak frites med tomat- & rödlökssallad

Foto: Jonny Lindh

Steak frites med tomat- & rödlökssallad och bea

6 portioner

6 skivor utskuren biff
1 msk smör
1 msk olivolja

Pommes frites
6 bakpotatis
ca 1 ½ liter jordnötsolja alt. frityrolja

Tomatsallad
450 g Romantica körsbärstomater
½ rödlök
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
½ tsk socker
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
salt och svartpeppar

 Béarnaisesås
2 schalottenlök
1 dragonkvist eller
2 msk estragon
1/2 dl rödvinsvinäger eller sherryvinäger
6 vitpepparkorn
1 dl vatten
4 äggulor
1 msk vatten
400 g smör
1 msk hackad persilja + 1 msk hackad dragon
salt och nymalen peppar

Börja med att förbereda pommes frites genom att skala potatisen. Skär dem på längden i stavar, knappt 1 cm tjocka. Lägg i kallt vatten i ca 1 timme för att få bort överflödig stärkelse. Byt vatten efter halva tiden. Häll av vattnet. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull och lägg ner potatisen. Låt sjuda i 5 minuter. Häll av vattnet, låt ånga av och sedan lägg potatisen på ett galler. Ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter.

Värm oljan till 130 grader. Lägg ner några potatisstavar åt gången och fritera i ca 5 minuter. Potatisen ska börja bli mjuk dock ska de inte få för mycket färg. Låt potatisen rinna av på hushållspapper. Fortsätt fritera resten av potatisen i omgångar. Se till att temperaturen har uppnått 130 grader igen innan ni lägger ner en ny omgång. Lägg potatisen igen på gallret och ställ in i kylskåpet. i minst 30 minuter.

Göra i ordning tomatsalladen genom att skära tomaterna i klyftor. Skär rödlöken i tunna skivor. Lägg i blöt i kallt vatten i ca 30 minuter. Rör ihop olivolja, vinäger, dijonsenap och socker. Sila bort vattnet från tomaterna och blanda dem med dressingen, tomaterna, gräslök och persilja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

För att göra béarnaisesåsen, skala och hacka schalottenlök och finhacka dragonbladen. Lägg lök och dragon i en kastrull med vinäger, peppar och vatten. Koka upp och reducera över låg värme tills hälften kvarstår. Sila av reduktionen och spar den. Smält smöret utan att röra om och håll varm på låg värme. Vispa upp äggulorna med vattnet i en kastrull. Ställ kastrullen över ett vattenbad och fortsätt vispa till äggen tjocknar något. Ta bort kastrullen från vattenbadet och ställ kastrullen på en kökshandduk så att kastrullen inte halkar omkring. Häll ner smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle under vispning. Tillsätt reduktionen efter smak. Rör ner den hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.

Värm oljan nu till 180 grader och fritera potatisen på nytt i omgångar, denna gång tills potatisen är krispig och gyllenbrun, i ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma i ugnen på 150 grader tills alla pommes frites är klara. Salta och peppra.

Ta fram köttet så det blir rumstempererat, ca 1 timme innan stekning. Torka av det med hushållspapper. Salta och peppra. Hetta upp smör och olja på hög värme i en grill- eller stekpanna. Stek köttet några minuter på varje sida, beroende på tjocklek. (För medium – beräkna ca 2-3 minuter per sida för en biff som är ca 2 cm tjock.) Låt vila under tiden potatisen friteras.

Servera biffarna med pommes frites, tomatsallad och béarnaisesås.

Servera gärna en Salade chèvre chaud som förrätt.

Recept på franska klassiska rätter Chèvre chaud matstyling monica eisenman

Foto: Jonny Lindh

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00