ANNONS

Kyckling Parmigiana med tomatsås och spenat- och vitlöksris

/

Chicken Parmigiana är en italiensk-amerikansk maträtt som sägs ha skapats av italienarna som immigrerade till USA. Det ska vara en kombinaiton av den klassiska ”mellanzane della parmigiana” – panerad aubergine med parmesan och ”cotoletta” – panerad kalv.  Sedan har kalven byts ut mot utbankad kycklingfilé som gratineras med mozzarella. Servera den tillsammans med den mustiga tomatsåsen och spenat- och vitlöksriset så utlovas en fantastiskt smakupplevelse! Chicken Parmigiana är verkligen en av våra favoriträtter och en helgmiddag som passar hela familjen.

En tallrik kyckling parmigiana på ett träbord med ett glas rött vin

Foto: Roland Persson

Kyckling parmigiana med tomatsås och spenat- & vitlöksris

4 portioner

4 kycklingfiléer (ca 600 g)
salt och svartpeppar
2 ägg
1 dl vetemjöl
ca 5o g riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 dl salt till panering
1/2 tsk svartpeppar till panering
ca 1 msk smör
ca 1 msk olivolja
200 g mozzarella
1/2 dl basilika till garnering

TOMATSÅS
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
2 tsk socker
en nypa chiliflakes
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

SPENAT- & VITLÖKSRIS
2 1/2 dl långkorningt ris
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk spenat
rivet skal från 1/2 citron
salt och peppar


Skala och hacka schalottenlök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i några minuter. Tillsätt tomater, oregano, socker och chiliflakes. Koka upp och låt puttra i ca 20 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar.

Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen medan tomatsåsen kokar. Ta av locket och låt riset ånga av sig i några minuter. Skala och finhacka löken. Grovhacka spenaten. Värm oljan i en stekpanna och stek vitlöken på låg värme tills den börjar få färg. Tillsätt spenat och fräs i någon minut till. Blanda ner riset och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.

Medan riset kokar, skär varje kycklingfilé i två tunna skivor. Lägg plastfolie ovanpå och banka ut filéerna något. Salta och peppra.

Sätt ugnen på grill.

Vispa äggen i en skål. Häll upp vetemjölet i en annan skål. Blanda parmesanost, pankoströbröd, vitlökspulver, oregano, salt och svartpeppar i ytterligare en skål. Börja med att doppa kycklingen i mjöl, sedan i ägg och sist i pankoblandningen. Gör likadant med alla filéer.

Värm smör och olja i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme tills den den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor. Lägg kycklingen på en plåt täckte med bakplåtspapper. Riv mozzarellan i mindre bitar och fördela ovanpå. Grilla i ugnen i några minuter tills osten är gyllenbrun.

Lägg upp kycklingen på tallrikar eller en stor fat. Fördela tomatsåsen ovanpå och garnera med basilika. Servera med riset.

Receptet kommer från kokbok senaste kokbok” ”Till bords med systrarna Eisenman”.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00