ANNONS

Marockanska köttbullar

/

Innan vi började bilda familj och få barn,  kunde vi lägga ner timmar i köket för att bjuda på imponerande och helt makalösa 5-rätters middagar för kompisarna. Äta god mat tillsammans med vänner och familj vill vi förstås fortfarande göra. Men det som är annorlunda nu är att vi har inte den tiden och inte samma lust för att fastna i köket under halva måltiden för att varje rätt ska läggas upp med millimeterprecision. Visst blev det snyggt och självklart blev gästerna imponerade, men eftersom så mycket tid gick åt till att stå vid spisen och lägga upp så hann vi helt enkelt inte med det viktigaste – nämligen att umgås med vänner och familj vid bordet. För även om vi älskar att laga mat så älskar vi stunderna runt matbordet med familj och vänner lika mycket. Det handlar inte alltid om vad man äter – utan tillfället, umgänget och att få njuta av god mat och uppleva en skön samvaro och gemenskap – det är det viktigaste.

Nu för tiden lagar vi helst måltider som serveras á la family style, dvs man lägger fram en stor kastrull eller fat på bordet med tillbehör i olika skålar och alla får plocka ihop sina egna tallrikar. Det gillas av barnen särskilt mycket då alla har ofta sina olika smaker och önskemål.

Ett annat sätt att äta á la family style är som med denna rätt. Vi minns när vi blev serverade den första gången för många år sedan hos vår barndomskompis Sanna, sittande på golvet och åt direkt ur fatet. Det är nog svårt att hitta ett mer inbjudande sätt att umgås och hitta samvaro än att bokstavligen dela en gemensam tallrik med mat.

Marockanska köttbullar i tomatsås på ett träbord

Marockanska köttbullar
ca 4 portioner

500 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja (ca 2 krukor)
½ tsk cayennepeppar
1 tsk malen spiskummin
¾ tsk salt + ¼ tsk svartpeppar
rivet skal från ½ citron

Tomatsås
800 g passerade tomater
600 g krossade tomater

1 msk tomatpuré
ca ½ msk sambal oelek
1 msk strösocker
rivet skal från ½ citron
2 ägg
salt och peppar

1–2 dl gröna oliver
hackad persilja till garnering

Skala och pressa vitlöksklyftorna till köttbullarna. Blanda nötfärsen med vitlök, persilja, kryddor och citronskal. Forma färsen till små avlånga köttbullar.

Koka upp de krossade och passerade tomaterna med tomatpuré, sambal oelek och socker. Låt sjuda utan lock i 10–15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Rör ner citronskalet i såsen tillsammans med köttbullarna. Låt koka i cirka 10 minuter eller tills köttbullarna är genomkokta. Vispa äggen i en skål och vänd ner i tomatsåsen strax före servering.

Häll upp grytan på ett stort fat och garnera med oliver och hackad persilja. (Vi glömde ta med oliverna när vi fotade rätten! :))

Servera med skivor av baguette som doppas direkt ner i grytan. Här behövs inga bestick!

Tips! Byt gärna ut citronskalet mot en finhackad saltinlagd citron.

Dryckestips! Sötman från tomaterna gör att man önskar ett fylligt rött vin med viss sötma, som en ripasso. Visste du förresten att vi svenskar dricker mer ripassoviner än något annat land förutom Italien?!

2
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00