ANNONS

Torskrygg med frasigt örttäcke, rotselleripuré och gurk- och äppelsallad

/

Va? Redan fredag? Veckorna bara swishar förbi och nu ser vi fram emot en skön och lugn helg med familjen. Ikväll ska vi alla samlas hos Monica då vår kusin som bor i USA är på besök. Mamma och Monica har förberett en massa god mat och det ska bli mysigt att ses. Barnen längtar så efter kusinerna. Förra lördag lagade jag den här rätten till middag och oj, vad bra det blev! Torskrygg är en riktigt favorit – så himla god och enkelt att tillaga och perfekt som lite lyxig helgmat! Här toppar vi den med en ört- och pankoströbrödströssel som blir härligt krispigt och gott när den ugnsbakas – och serverar den tillsammas med en len rotselleripuré och syrlig gurk- och äppelsallad. Mums!

Ha en underbar helg! Kram, Lisa

Supergod torskrygg med ört- och pankoströssel, rotselleripuré, gurk- och äppelsallad

Ugnsbakad torskrygg med frasigt örttäcke, rotselleripuré och gurk- och äppelsallad 

ca 600 g torskrygg (4 bitar á ca 150 g)
ca 500 g rotselleri, skalad och tärnad
 5 -6 dl grönsaksbuljong
ca 3/4 dl créme fraiche
1 msk smör
salt och peppar

Örtströssel
75 g smör, smält

1 dl pankoströbröd
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök

1 tsk finrivet citronskal
3/4 tsk salt

Äppel- och gurksallad
150 g gurka
1 litet äpple
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervin.ger
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk honung
1 msk hackad dill
salt

dill till garnering

Lägg rotsellerin i en kastrull. Fyll på med grönsaksbuljong så att rotsellerin täcks precis. Koka upp och låt sjuda tills rotsellerin är mjuk. Sila av buljongen men spar den. Mixa i matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Rör i creme fraiche och späd eventuellt med buljong och rör om. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och kärna ur gurkan och äpplet. Skär dem i mindre bitar. Vispa ihop olivoljan med vinägern, citronsaften och honungen. Rör ner dillen. Blanda vinägretten med gurk- och äppelbitarna. Smaka av med salt.

Blanda alla ingredienserna till örtströsslet. Lägg torsken i en ugnsform. Toppa fiskbitarna med örtströsslet och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader.

Servera torsken med rotselleripurén och äppel- och gurksalladen. Garnera med dill.

Den bästa helgmaten med torskrygg med ört- och pankoströssel, rotselleripuré, gurk- och äppelsallad

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00