ANNONS

Veckans vegetariska – Shakshouka

/

Måndag och dags att dela med oss av ett vegetariskt recept till er kära läsare! Idag blir det en fantastisk god variant av Shakshouka (även shakshuka eller chakchouka), ursprungligen en tunisisk äggrätt som även är populär i Mellanöstern. Grunden består av en kryddstark ragu av tomater, paprika och lök, i vilken ägg pocheras. Sedan finns de olika variationer där man även tillsätter t ex zuchinni, aubergine, potatis, kronärtskockor och olika kryddor och färska örter som chili, koriander, spiskummin, mynta mm. Rätten är verkligen allsidig och passar till både lunch och middag men även till frukost!

Shatshuka1


Shakshouka

ca 2-3 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
1 gul paprika
1 röd paprika
150 g zucchini

ca 1 tsk harissa (ta lite mer om gillar riktigt starkt)
1 burk plommontomater á 400 g
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1 dl vatten
2 msk färskpressad limesaft

salt och nymalen svartpeppar
2-3 ägg

ca 1/2 dl hackad färsk koriander till garnering

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Fräs lök i olivolja i ca 10 minuter på låg värme i en stekpanna. Tillsätt vitlök, paprika, zucchini, harissa, paprikapulver, spiskummin och koriander och försätt stek i ca 5 minuter. Häll på plommontomater. Skölj ur tomatburken med 1 dl vatten och häll ner i stekpannan.  Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt limesaft och smaka och med salt och peppar. Knäck äggen försiktigt ner i pannan och låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter, eller tills äggen är klara.

Garnera med färsk koriander och servera tillsammans med pitabröd eller surdegsbröd,

Här hittar ni ett till recept på Shatshouka!

Shatshuka3

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00