ANNONS

Lingon- och äppelchutney med apelsin

/

Skördetid – vilken ljuvlig tid på året!  Förr i tiden var man tvungen att lägga in, sylta och safta för att förhindra att råvarorna blev dåliga. Det som en gång handlade om att överleva vintern betraktar vi numera som en lyx. I dag konserverar vi frukt, bär, svamp och annat för den goda smakens skull och för att ta vara på trädgårdens och skogens överflöd. För att inte tala om vad fint det blir med alla flaskor och burkar fyllda med färgglada och goda inläggningar, sylter, marmelader och chutneys som står där och ser vackra ut när man öppnar dörren till kylen eller skafferiet!

En »äkta« chutney, som den görs i ursprungslandet Indien, består ofta av färska ingredienser. Den chutney vi är mest vana vid är den som engelsmännen vidareutvecklade för att kunna ta vara på säsongens frukter och bär. För att förlänga hållbarheten tillsatte de stora mängder socker och vinäger och kokade chutneyn.

Vi älskar chutneys då det finns många olika goda variationer man kan göra på säsongens frukt och bär – som t ex denna lingonchutney med äpple, kanel och apelsin. För att smakerna ska mogna och gifta sig med varandra ska chutneyn helst stå till sig i några veckor innan den äts.  Lingon- och äppelchutney är en god tillbehör både till grillat, söndagssteken och köttbullarna istället för lingonsylt. Eller varför inte till en riktigt »stinky« ost på ostbrickan?

Chutney2

Lingon- och äppelchutney med apelsin
ca 8 dl

400 g lingon
1 rödlök
200 g äpplen (skalad och tärnad)
1 dl äppelcidervinäger
ca 2 1/2 dl strösocker
1 dl russsin
1/4 tsk malen kryddnejlika
1 msk riven färsk ingefära
rivet skal och saft från 1/2 apelsin
1 stång kanel
salt

Skala och hacka rödlöken och äpplen. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör tills sockret har lösts upp. Låt sjuda utan lock tills blandningen tjocknar, i cirka 1 timme. Rör om då och då. Smaka av med salt. Fördela chutneyn i varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.

Förvara den mörkt och svalt. Oöppnad burk med chutney håller i minst 6 månader i kylen.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00