ANNONS

Triss i äpplen

/

Äntligen är det dags att skörda äpplen (eller köpa goda svenska äpplen i butik)! Idag bjuder vi på recept på äpplemos, äppelkompott och ”apple butter”. Men först lite intressant kuriosa om äpplet. Det är nämligen inte bara oerhört gott – det är även en symbol för evig ungdom, hälsa och lycka.

Äpplet, som är en våra folkkäraste och äldsta frukt här i Sverige, har genom tiderna haft en stor symbolisk betydelse i kulturer världen över. Förutom att äpplet är logotypen för en av världens mest kända företag så är den även lika känd från Skapelsen – den förbjudna frukten som Eva frestade Adam att smaka på i Edens lustgård. Men det är faktiskt så att själva äpplet nämns aldrig i Bibeln, utan man hänvisar till en ”frukt” på kunskapens träd. Genom konst har frukten avbildats som ett äpple och därefter fått symbolisera frestelse, fruktbarhet och kunskap.

I den fornnordiska mytologin nämns äpplet i Snorre Sturlassons Edda, där gudinnan Idun vaktar de gyllene äpplena som skulle ge asarna evig ungdom, hälsa och lycka. Genom bara en tugga, skulle man bli ung på nytt. Äpplet symboliserade också ett evigt liv och det förekom att äpplen lades ner i de dödas gravar.

I vissa delar av Grekland kastar man äpplen istället för ris vid bröllop och vid bröllopsmiddagens slut delar de nygifta ett äpple. I USA trodde man förr kunna få veta hur många barn man skulle få genom att lägga äppelkärnor i handen och slå den mot pannan. Så många kärnor som fastnade, så många barn skulle man få.

Äpplet har även symboliserat hälsa och tidigt upptäcktes äpplets hälsosamma och näringsrika egenskaper. Många åkommor kunde förebyggas – allt från skörbjugg och tandvärk till magsjukdomar och astma. Att äpplet medför evig ungdom har vi kanske slutat hoppas på, men passa ändå på nu att njuta av de fina svenska äpplena samtidigt som du i vart fall bygger upp hälsan inför höstens förkylningstider. För nog ligger det en hel del sanning i det gamla engelska talesätet – ”An apple a day keeps the doctor away!”

Foto: Helen Pe

Äppelmos
mängd: ca 1 ½ – 2 liter
tid: ca 30 minuter

Här kan du själv bestämma hur sött du vill ha äppelmoset genom att ta mer eller mindre socker.

2 kg äpplen
1 dl vatten
ev. 1 kanelstång
360 – 720 g strösocker (4 – 8 dl)

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen, vatten och eventuellt kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.

Mosa äpplena med en potatisstöt eller med stavmixer. Tillsätt socker efter smak – mängden beror på hur syrliga äpplena är.

Låt moset sjuda i några minuter tills sockret har lösts upp. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Förslut, vänd upp och ner på burkarna och låt svalna.

Kryddig äppel- och päronkompott
mängd: ca 8 dl
tid: ca 20 minuter

Kompotten innehåller inget socker alls och har därför kort hållbarhet. Frys in om det blir något över – gärna i portionsstorlek.

ca 800 g äpplen och päron
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma
2 – 3 msk vatten

Skala, kärna ur och skär frukten i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills frukten är mjuk. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstången.

Mixa kompotten med stavmixer eller mosa med
en potatisstöt. Låt kallna. Häll upp kompotten på varma, väl rengjorda burkar och förslut. I kylen håller kompotten i 3 – 4 dagar, i frysen i cirka 6 månader.

Apple butter
mängd: ca 4 dl
tid: ca 2 ½ timme

Apple butter är ett mer koncentrerat äppelmos. Det får man genom att koka äpplena långsamt och länge tills de karamelliseras.

1 kg äpplen
2 dl vatten
100 g farinsocker (ca 1 dl)
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
4 kryddpepparkorn

Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äpplen och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 10 minuter eller tills äpplena är mjuka. Pressa äppelmassan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Blanda purén med sockret och kryddorna. Värm och rör om tills sockret har lösts upp. Låt sedan sjuda utan lock i cirka 2 timmar. Rör om då och då.

Häll upp i en varm, väl rengjord glasburk. Förslut, vänd upp och ner på burken och låt svalna.

Recepten kommer från vår bok
Från grunden med systrarna Eisenman

4
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00