Nu när vi är tillbaks till vardagen med fullspäckade scheman och allt vad det innebär så är vi extra inspirerade att laga middagar som är goda, passar hela familjens smaker och inte tar alldeles för lång tid. Förra veckan lagade jag den här rätten som verkligen blev en hit här hemma. Servera den gärna med en sallad, vinaigrette och lite smulade fetaost.

/Lisa

Tahinikyckling

All-i-ett tahinikyckling, kikärter och ris
ca 4 portioner

ca 700 g kycklinglår
1/2 dl tahini
2 msk honung plus lite extra för att pensla kycklingen
1 vitlöksklyfta, pressad

rivet skal från 1/2 citron och saft från 1 citron
3 msk olivolja
1 tsk salt
3 dl kokta kikärtor
3 1/2 dl basmatiris
5 dl kycklingbuljong
ca 15 körsbärstomater

färsk persilja till garnering

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop tahini, honung, vitlök, citronskal, citronsaft, 1/2 tsk salt och olivolja i en skål. Lägg ner kycklinglåren och rör om så att marinaden täcker all kyckling.

Blanda riset med ca 1/2 tsk salt och sprid ut i botten av en ugnsform (ca 23 x 30 cm). Fördela kikärtorna uppå. Plocka upp kycklingen ur marinaden och lägg i  formen.

Vispa ihop buljongen med resterande tahinimarinad och häll över kycklingen och riset i formen. Skaka lite på formen så att buljongen sprids ut jämt. Täck med aluminiumfolie.

Ställ formen i ugnen i ca 20-30 minuter. Höj värmen till 225 grader. Ta bort foliet, pensla på lite honung på kycklingen, sprid ut körsbärstomaterna och ugnsbaka i ytterligare 10-20 minuter, eller tills kycklingen blir lite gyllenbrun och är genomstekt. Garnera med bladpersilja.

Tahinikyckling3

 

Tahinikyckling2

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..