Sommarkräm

När vi var små gick vi hem till vår kompis Sanna varje dag efter skolan och åt en stor skål fruktkräm och skogaholmsmackor. Vi brukade tävla om vem som kunde äta upp sin macka med minsta antalet tuggor! På den tiden gjorde vi kräm på pulver. Idag gör vi kräm på riktiga bär och frukter – gärna som vi har plockat vilt i naturen eller från våra egna trädgårdar.

Foto: Foto Ulrika Ekblom

 

SOMMARKRÄM

6–8 portioner

1 liter frukt eller bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, plommon
5–7 dl vatten
2–3 msk strösocker
1 vaniljstång
3 msk potatismjöl

 

Rensa och skölj bären eller frukten. Plommon måste kärnas ur.

Koka upp vatten och socker i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt frukt eller bär och låt sjuda på svag värme i minst 5 minuter eller tills de är mjuka.

Ta upp vaniljstången och mosa frukt eller bär med en mixerstav. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer socker.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i kastrullen och vispa tills krämen kokar upp. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns.

Låt krämen kallna. Servera med mjölk.

Tips! Lägg ner en kanelstång, några kardemummakärnor eller en bit ingefära i vattnet som frukten eller bären ska kokas i. Ta upp dem innan frukten och bären mixas. Eller tillsätt lite rivet lime-, apelsin- eller citronskal.

 

Foto: Foto Ulrika Ekblom

Receptet kommer från vår bok Sommarens söta.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..