ANNONS

Snart är det midsommar!

/

Snart är det midsommar – då vankas det en massa god midsommarmat. Vi ska fira en av våra största mathelger tillsammans med våra familjer, mamma och storebror Teddy (som är på besök från USA) hos Monica. Dessutom kommer några av Teddys amerikanska vänner till Sverige för att hälsa på. Det blir deras första besök i Sverige och första gången de firar midsommar. Så vi planerar för fullt för ett traditionellt smörgåsbord bestående av våra underbara svenska klassiker.

Som vanligt, börjar vi planera maten i god tid och som vanligt, brukar vår lika matglada mamma föreslå en massa nya, annorlunda recept som inlagd sill med citrongräs och koriander, cognacsgravad lax och janssons frestelser på rotfrukter och ädelost. Då protesterar vi högvilt! Vi vill ju ha de klassiska maträtterna på midsommarbordet som mormors inlagda sill, matjessill, gravad lax och hovmästarsås och ägghalvor toppad med räkor och majonäs. Ok, en och annan nyhet får väl plats….

Behöver ni lite kulinarisk inspiration till midsommar? Look no further. Fram till midsommar kommer vi lägga upp en massa härliga recept, både klassiska och nya, som passar perfekt på midsommarbordet. Du kommer hitta allt från tilltugg, kylda soppor, inlagd sill, varmrätter till desserter och tårtor!

Vi börjar med en riktigt klassiker – vår mormor Gretas inlagd sill som ett måste till midsommar!

Mormor Gretas inlagda sill
ca 800 g

2 burkar inläggningssill à 420 g 
1 röd lök, skivad
1 morot, skivad
2 1/2 dl ättiksprit (12%)
7 1/2 dl vatten
7 1/2 dl strösocker
12 st kryddpepparkorn
12 st vitpepparkorn
5 st lagerblad
1 knivsudd malen ingefära
1 kaffesked ljusa senapskorn
1 kaffesked mörka senapskorn

Skölj sillen i kallt vatten och låt rinna av. Skär dem sedan i sneda 2 cm breda bitar.Varva sillen med lök och morötter i en stor burk med lock.Koka upp ättiksprit, vatten, socker och kryddor. Låt lagen kallna och slå den sedan över sillen. Sätt lock på burken och ställ in den i kylskåpet. Låt stå i minst 2 dygn.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00