Harissakyckling och tahini cole slaw i pitabröd

Pitabröd, som är en stor del av det mellanöstern köket, är otroligt användbart och kan fyllas med så mycket gott. Idag delar vi med oss av ett recept på smakrik harrissa kycklingfilé med tahini cole slaw and soltorkade tomater. En härlig smakkombination skapas med den kryddstarka harissan, nötiga tahinin och söta soltorkade tomaterna.

Ha en bra onsdag!

Harissakyckling, tahini cole slaw och soltorkade tomater i pitabröd
4 portioner

4  kycklingfiléer
ca 3 msk olivolja
2-3 msk harissa
salt och svartpeppar
olivolja till stekning

Tahini Cole Slaw
700 g vitkål (ca 8 dl strimlat)
1 dl yoghurt
2 msk tahini
½ dl färskpressad citron
2 tsk finhackad dill

salt och svartpeppar

ca ½ dl rostade pinjenötter
1 1/2 dl soltorkade tomater
dill till garnering

4 pitabröd

Börja med att göra tahini cole slaw genom att strimla vitkålen fint. Blanda yoghurt, tahini, citron och dill.  Rör ihop med vitkålen och smaka av med salt och peppar.

Rör ihop olivolja och harissa. Pensla kycklingfiléerna med harissaoljan, och salta och peppra runtom. Värm lite olivolja i en stekpanna och lägg ner filéerna när den är varm. Stek kycklingfiléerna i 7-8 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta. Skär i skivor.

Lägg lite cole slaw i eller på pitabröden, lägg på kycklingbitarna, soltorkade tomater och strö över pinjenötter. Garnera med dill. (Pitabröd är godast om det är lite uppvärmt.)

0
2

Veckomeny

Vilket fantastiskt väder vi får njuta av här i Stockholm – riktig högsommar värme. Det sista man vill göra är att sitta inne och planera veckan som kommer och vardagsmiddagarna, eller hur? Men det behöver ni inte – för här kommer en somrig veckomeny. Så fortsätt njut av den sköna helgen!

Grattis på mors dag till alla er fantastiska mammor!

MÅNDAG

Foto Ulrika Ekblom

Kall avokado och grapefruktsoppa

TISDAG


Lax med ris, inlagda polkabetor och wasabi-coleslaw

ONSDAG


Örtpastasallad med feta, oliver, rostad paprika och solroskärnor

TORSDAG

Ulrika Ekblom

Spenat- och quinoasallad med tranbär- och tahinidressing

FREDAG


Grillspett med persiljebulgur, halloumi- och tomatsallad, och dilltzatsiki

Inköpslista
3 vitlöksklyftor
ca 20 körsbärstomater
2 rödlökar
1 gurka
ca 200 g små polkabetor
ca 250 g vitkål (gärna spetskål)
200 g inlagd paprika, skuren i mindre bitar
2 dl oliver
ca 130 g färsk spenat
2 citroner
2 msk hackad dill
1 grapefrukt
5 st avokado
1 ½ tsk riven färsk ingefära
saft från 1 lime
1 dl hårdpackad örter (persilja, timjan, basilika, oregano, lite rosmarin)

1 dl torkade tranbär
ca 1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl pinjenötter
1/2 dl pumpakärnor
1 msk sesamfrön, rostade
1 tsk spiskummin
1/4 tsk chilipeppar (valfritt)

500 g nötfärs
ca 500 g lax

4 ägg
1 msk majonäs
1 tsk wasabi
1 – 2 tsk risvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
1/2 dl sweet chilisås
några droppar sesamolja
1 dl tahini (sesampasta)

4 portioner bulgur
2 1/1 dl okokt quinoa
4 portioner ris
500 p valfri pasta (typ fusilli, penne)

2 buljongtärning (grönsak eller kyckling)

1 paket halloumi á 150 g
150 g fetaost, smulad
5 dl turkisk yoghurt
2 dl crème fraîche

ättiksprit
strösocker
honung
god olivolja
salt och nymalen svartpeppar

0
2