ANNONS

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

/

Benmärgsburgare. Ja, ni läste rätt. Jag (Monica) har inte ord att beskriva hur god den är. Ni får helt enkelt lita på mig. Men för guds skull, få inte för er att ha på ketchup, hamburgardressing, sallad, tomat etc etc.  Det enda som behövs är karamelliserad lök och lite amerikansk senap. No more. No less. (Jo förresten, en skiva vällagrad cheddarost passar finfint har jag insett nu i efterhand). Till burgaren serverar vi en krämig men fräsch fänkåls-slaw och goda chips.

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

Benmärgsburgare med karamelliserad lök och fänkåls-slaw

4 burgare

Vi gör rejält stora biffar då de krymper alltid. Hamburgarpuristerna hävdar att man inte får mixa köttfärsen utan ska bara salta själva biffen. Dock tycker vi att det aldrig blir salt nog. Därför väljer vi att försiktigt blanda ner lite salt och peppar i färsen. Välj gärna brioche-hamburgarbröd. Den är riktig god.

Hamburgare
ca 1 kg högrevsfärs
4 st märgben
salt och peppar
4 st hamburgarbröd

Karamelliserad lök
1 kg gula lökar
3 msk olivolja
2 tsk farinsocker
2 msk balsamvinäger

Fänkåls-slaw
1 stor fänkål
1/2 äpple
skal från 1/2 apelsin
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1-2 tsk äppelcidervinäger
salt och peppar

För att göra hamburgare:  Värm ugnen till 200 grader. Lägg märgbenen på en plåt och grilla i ugnen i ca 20 minuter. Låt märgen svalna till rumstemperatur. När märgen har stelnat, gröp ur den och lägg på ett fat. (Behåll den helst hel). Ställ märgen i kylen tills den stelnar ordentligt. Salta och peppra färsen och rör försiktigt. Tag märgen från kylen. Tag 1/4 av färsen och forma runt en bit märg. Försök att platta till biffen så mycket som möjligt – utan att märgen sipprar ut. Gör likadant med resterande köttfärs. Salta och peppra biffarna. Grilla biffarna några minuter på varje sida på grillen. Vi brukar börja med att lägga lite folie på gallret som biffarna får ligga på. Sista minuten lägger vi dem direkt på gallret. Servera biffarna på brioche-hamburgarbröd med lite amerikansk senap och karamelliserad lök.  Servera fänkåls-slaw och chips bredvid.

För att karamellisera lök: Skala och finhacka löken. Stek den på låg värme i olja i cirka 10 minuter. Rör ner farinsocker och balsamvinäger. Fortsätt att steka över låg värme i 1 – 2 timmar eller tills löken karamelliseras och får färg. Om den blir torr kan du tillsätt någon matsked vatten medan den steks. Låt löken svalna.

För att göra fänkåls-slaw:  Strimla fänkålen fint. Skala, kärna ur och riv äpplet. Blanda fänkål och äpple med övriga ingredienser.

Edit: Lägg gärna på en skiva vällagrad cheddarost, precis när burgaren är färdiggrillad.

.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00