ANNONS

TBT – Lax, rostad ciabatta, haricots verts, dijondressing, pocherat ägg

/

Vi fortsätter på temat Throwback Thursday – och idag lägger vi upp denna goding – lax med rostad ciabatta, haricots verts, dijondressing och pocherat ägg. Perfekt att laga om man har lite dagsgammalt surdegsbröd eller ciabatta liggande hemma.

Att använda gammalt och torrt bröd i vår matlagning är ett favoritsätt att ta till vara på ”rester”. Framförallt har vi lärt oss detta från det toskanska matlagningskulturen.  Toscanskt bröd är nämligen, till skillnad från all annan toscansk mat, helt smaklöst.  Saltets frånvaro är inte med förevändningen att det ska smaka gott utan snarare finns det praktiska motiv. Eller snarare flera. Under 1100-talet rådde konflikt mellan kuststaden Pisa och Florence i inlandet. Pisanerna, som styrde handeln av salt, införde en hög skatt på saltet. De florentinska bagarna protesterade genom att helt enkelt sluta använda salt i brödet.

En annan anledning sägs ha kommit från det faktum att det toscanska köket är ”uppbyggt” av fattiga bönder som var tvungna att vara sparsamma med maten. Salt i bröd drar åt sig fukt vilket gör brödet saftigt och gott. Dock innebär det att det möglar snabbare och blir då oätbart. Utesluter man salt blir brödet rätt omgående stenhårt – dock möglar det inte och håller mycket längre. Kockarna tog till vara på detta och det torra hårda brödet utnyttjades i olika rätter för att göra dem både matigare och godare.  Idag är flera av de mest kända traditionella toscanska rätterna, t ex Bruschetta, Panzanella och Ribollita – rätter där brödet är en av huvudingredienserna.

Idag har vi inspirerats av både den toscanska panzanella-salladen och nicoise-salladen. (Dock hädar vi 1000 år gamla toscanska traditioner och tar oss friheten att använda saltat bröd….)

Lax med rostad ciabatta, haricots verts, dijondressing och pocherad ägg


Lax med rostad ciabatta, haricots verts, dijondressing och pocherat ägg
ca 4 portioner

200 g dagsgammalt ljust bröd, t ex lantbröd, ciabatta, baguette, etc
600 g laxfilé
olivolja

200 g haricots verts
12 körsbärstomater, i klyftor
8 rädisor, i klyftor
1/4 rödlök, skivad
en näve babyspenat eller mangoldskott
4 ägg
flingsalt

DRESSING
1 msk dijonsenap
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225 grader. Bryt sönder brödet. Lägg i en ugnsform, ringla över olivolja och blanda. Strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen i ca 8 minuter.

Ånga (eller kok) bönorna i lättsaltat vatten till de börjar bli mjuka.

Skär laxen i kuber. Stek laxen i olja i en stenpanna tills den är genomstekt. Det är även gott att halstra den så att den är bara stekt på ytan men lite rå i mitten.

Pochera äggen genom att koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. Låt ägget sjuda i 2–3 minuter eller tills äggvitan har stelnat. Ta upp ägget försiktigt med en hålslev och låt det rinna av.

Varva grönsakerna med de rostade  brödbitarna på fyra tallrikar. Toppa med laxen och ett pocherat ägg. Servera tillsammans med dressingen.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00