Blodapelsin- och apelsinmarmelad

I vårt jobb är den ena dagen aldrig den andra lik. Igår var vi hela dagen i ett växthus i Nacka och plåtade ett julbord! Erkänner att det kändes lite märkligt att stå och koka kola nu i januari. Men det är vi iförsig rätt vana vid eftersom vi skrev vår bok Vinterns söta under sommaren! Kika gärna in på vår Instastories (@eisenmansisters) på instagram för att se lite från vår dag och hur det går till när vi jobbar.

Blodapelsiner är i säsong just nu och vi fick med oss en hel del hem igår som blev över från plåtningen – så idag ska det kokas marmelad.

 

Citrusfrukter

Blodapelsin- och apelsinmarmelad

 

 

BLODAPELSIN- OCH APELSINMARMELAD

Ibland är det enklaste det godaste – till exempel en rostmacka med apelsinmarmelad. Lisa gillar sin marmelad lite rinnigare med mindre apelsinbitar medan Monica gillar sin lite fastare och med större bitar.


ca 3 kg marmelad

1 ½ kg apelsiner eller blodapelsin
1 ½ liter vatten
2 1/3 liter strösocker (2 kg)
15 g citronsyra (1 msk)

 

Rengör apelsinerna väl med en borste i varmt vatten. Skär apelsinerna i fyra delar och plocka ur kärnorna. Lägg kärnorna i en lite knyte gasväv eller silduk. Bind ihop med ett snöre. (Kärnorna är rika på pektin som gör så att marmeladen får en naturlig geléaktig konsistens.) Skiva apelsinerna i så tunna skivor som möjligt. Om man vill ha mindre bitar apelsin i sin marmelad kan man hacka skivorna.

Lägg frukt, knytet med kärnor och vatten i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock på medelvärme i ca 45 minuter. Ta upp kärnorna. Tillsätt socker, lite i taget under omrörning. Låt koka kraftigt utan locka i ca 20-25 minuter. Skumma av.

Gör ett marmeladprov genom att hälla 1 msk marmelad på en assiett och ställ in i kylskåpet i några minuter. Dra sedan ett streck med en sked mitt i massan. Flyter den inte ihop utan strecket kvarstår, är marmeladen färdig. Om den rinner ihop, koka marmeladen i några minuter till och gör om provet.

Rör ut citronsyran i lite av den heta marmeladen och blanda ner med resten av marmeladen.

Häll upp på väl rengjorda burkar och förslut med lock när marmeladen har kallnat. Förvara svalt och mörkt.

.

  1. Mia skriver:

    Hej! En liten synpunkt. Jag har alltid heta burkar som jag hällt kokande vatten i först och sedan skruvat på locket. Låt det stå i ca 5 min eller tills marmeladen är klar.. Skruva av locket, häll av vattnet, häll i marmeladen och skruva sedan på locket direkt. Då kommer det att efter en stund ”ploppa” till och man har fått vakuum i burkarna. I och med att man har kokande vatten i burkarna, så får man dem ju steriliserade också och så håller marmeladen lätt i ett år utan att behövs stå kallt. Med vänlig hälsning, Syltmajan Mia

    1. Tack Syltmajan Mia för tipset! : )

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..