ANNONS

Hemgjord pasta med grönkål, vitlök och körsbärstomater

/

I samarbete med KitchenAid

.

Nu när vintern är här spenderar vi mer och mer tid inomhus. Och vart hamnar vi då? Ofta i köket och lagar en massa god mat. En storfavorit hemma hos oss är att göra hemgjord pasta. Att göra egen pasta är faktiskt otroligt lätt och roligt, men framförallt oerhört tillfredsställande och gott! Och nu kommer det bli ännu lättare för oss. Vi har nämligen fått möjlighet att prova en av KitchenAids många tilläggsprodukter – pastatillsatsen med 3 delar. Istället för att behöva ta fram flera olika maskiner, räcker det nu med vår KitchenAid köksassistent – som ändå alltid står framme och ser snygg ut på köksbänken.

Efter att ha knådat pastadegen med degkroken är det bara att smidigt byta till den fiffiga pastatillsatsen som valsar fram fina och tunna degplattor. Sedan är det bara att välja om man vill skära till spaghetti eller tagliatelle. Det blir dessutom så mycket enklare då maskinen går utav sig själv och man slipper själv stå och veva! Himla bra va?

Vet ni vad kära läsare?  DESSUTOM kan ni vara med och TÄVLA om en KitchenAid Artisan!  Dessa erbjudanden får ni bara inte missa!

SONY DSC

.

Hemgjord pasta med grönkål, vitlök och tomater
4 – 6 portioner

Se längst ner i inlägget för tips på hur du lyckas bäst med hemgjord pasta!

600 g durumvete
(alt 250 vetemjöl och 250 durumvete)
6 ägg

2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja

ca 200 g grönkål
ca 200 g körsbärstomater, halverade
salt och nymalen svartpeppar
nyriven parmesan 
god olivolja till servering

.

För att göra pastadegen:

Blanda ägg och nästan all mjöl i bunken.  Kör maskinen (med degkroken) till en smidig deg.  Tillsätt eventuell mera mjöl. Avsluta med knåda några minuter för hand. Här krävs det lite styrka i händer och armar då degen ska vara rätt fast.  Forma degen till en boll och täck ordentligt med plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 min – 1 timme.

Dela degen i mindre bitar. (Se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så det inte torkar ut.) Börja med maskinens bredaste tjocklek. Kör degen igenom. Minska inställningen en tjocklek, vik ihop degen och kör degen igenom igen. Gå tillbaks till den bredaste tjockleken och fortsätt på detta vis ca 5 ggr till. Detta gör degen smidig och fin. Slutligen kör du degen genom alla tjocklekarna till den tunnaste. Vik ihop degen på längden, på breddan och sedan på längden igen. Gå till tillbaks till den bredaste inställningen och en sista gång kör degen igenom alla tjocklekar till valfri tjocklek.

Nu bör du ha en fin och tunn platta med raka kanter. Kör pastaplattan antingen genom spaghetti- eller tagliatellevalsen. Pudra pastan med lite mjöl så att det inte klibbar ihop.

För att göra pasta med grönkål, vitlök och tomater:

Skala och finhacka vitlök. Riv av bladen på grönkålen från de grova stjälkarna. Värm oljan i en stekpanna och fräs vitlöken mjuk i någon minut. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunker ihop något.  Lägg ner körsbärstomaterna och stek i ca 30 sekunder.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka pastan tills den är al dente. (Koktiden på färsk pasta varierar beroende på pastasorten – dock är det oftast bara några minuter.)

Blanda den nykokta pastan med kål- och tomatblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med färskriven parmesan.

Tips! För lite hetta kan man strö över lite chiliflakes.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

pasta

SONY DSC

 Pastatips!

  • Mängden mjöl beror på mjölet samt storleken på äggen. Om pastan känns för blöt när den knådas kan man tillsätta lite mer mjöl – men endast lite lite åt gången. Degen ska kännas relativt hård – dock ska den inte smula.
  • Om pastan känns för torr kan man blöta händerna lite.
  • Torka den färdiga pastan genom att antingen hänga den eller lägg ut den på en kökshandduk eller en lätt mjölad arbetsbänk.
  • Vill man göra små nystan kan man vänta tills att pastan har torkat något (dock ej för mycket) och sedan rulla den runt två fingrar till nystan. Låt sedan torka helt.
  • Pasta som har torkat helt kan förvaras några månader i en tättslutande burk.  Det går även bra att frysa in pastan och då håller den sig i ett par månader.  Vi har alltid några degklumpar som ligger i frysen. Det går även bra att frysa in den färdigskurna pastan. Bäst är det då att göra små nystan (se ovan) och till en början, frysa in dem styckvis.
  • Färsk pasta som inte har torkats förvaras i kylskåpet – och håller endast i ett par dagar.
  • Prova att färga eller smaksätta pastan med t ex rödbetsvatten, saffran, pesto etc…

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00