ANNONS

Rödbetskaka med äpple, kokos, valnötter och apelsinfrosting

/

Fredag och snart helg! Idag bjuder vi på vår rödbetskaka. ”Rödbetskaka? Kan det verkligen vara gott?” tänker ni kanske. Ja, faktiskt! Supergott! Precis som med morötterna i en morotskaka, gör rödbetorna kakan riktigt saftig. Tillsammans med kanel, kardemumma, ingefära, äpple och kokos blir den sååå god! Och apelsinfrostningen får vi inte glömma – det är ett måste att toppa rödbetskakan med.

Solen skiner och himmeln är helt klarblå här i Stockholm idag. Vi hoppas det fina vädret fortsätter och att ni, kära läsare, får en fantastisk helg!

rodbetskaka

rodbetskaka1

Rödbetskaka med äpple, kokos, valnötter & apelsinfrosting

2 dl rödbetspuré (200-250 g rödbetor)
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ½ tsk bikarbonat
1 msk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
3 ägg
1 dl grovhackade valnötter
1 dl kokosflingor
1 dl rivet äpple

Glasyr
200 g cream cheese
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
finvet skal från 1 apelsin

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en bakform, 20 cm x 30 cm. (Ett tips är att lägga bakplåtspapper i botten av formen, då blir det lättare att stjälpa ut kakan ifall ni vill göra det.)

Koka rödbetorna, låt svalna och skala. Kör sedan till en slät puré i en matberedare eller med mixerstav.

Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och rödbetspurén. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om till en jämn smet. Tillsätt kokos, valnötter och äpple.

Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-30 minuter, eller tills kakan är färdig  och en provsticka är torr.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna helt. Eller låt den svalna helt i formen.

Blanda ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan.

rodbets2

rodbets3

rodbetskakaHEL

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00